Nečas: Zdravotní pojišťovny by měly o desetinu snížit náklady

Praha - Vláda chce tlačit na zdravotní pojišťovny, aby podobně jako státní správa snížily o desetinu provozní a personální náklady. Řekl to dnes premiér Petr Nečas (ODS). Příslušný materiál by měl kabinet projednat příští týden. Ministři již schválili pojistné plány zdravotních pojišťoven na letošní rok. Podle Nečase z plánů vyplývá, že systém bude na konci roku ve schodku přibližně 4,7 miliardy korun. Plány pojišťoven budou ještě předloženy ke schválení Poslanecké sněmovně. Výdaje jsou v nich vyčísleny celkem na 224,5 miliardy, příjmy na necelých 220 miliard. Vzniklé saldo podle předsedy vlády jen zdůrazňuje nutnost reformy zdravotnictví.

Nečas uvedl, že vláda zřejmě doporučí zástupcům orgánů státní správy ve správních a dozorčích radách pojišťoven, aby začali prosazovat snížení nákladů pojišťoven o desetinu. O konkrétní podobě kroku chce vláda diskutovat příští týden. „Zdravotně pojistné plány jsou jedním z nástrojů, jak stát kontroluje zdravotní pojišťovny a jak je může kontrolovat,“ zdůraznil ministr zdravotnictví Leoš Heger (TOP 09).

Vláda podle něj systém, ve kterém narůstal deficit, už převzala z minulosti. V roce 2009 oproti roku 2008 vzrostly náklady zdravotního pojištění o 8,5 procenta, uvedl ministr. „To byl jeden z nejvyšších nárůstů v posledních letech,“ zdůraznil.

Leoš Heger, ministr zdravotnictví:

„Snižování nákladů musí být dosaženo pouze aktivitou pojišťoven, zejména v oblasti smluvní politiky a omezování nových rozvojových aktivit, které v posledních letech vtrhly do systému našeho zdravotního pojištění relativně prudce.“

V roce 2010 se podle Hegera růst zpomalil a zůstal na úrovni tří procent. Pro letošek se počítá s nárůstem jen asi 0,4 procenta, tedy přibližně o 800 milionů. Celkový deficit systému za loňský rok je asi deset miliard korun, upozornil Heger. Letošní deficit 4,7 miliardy by měly pojišťovny pokrýt z rezerv ve svých fondech. Podle Hegera v této částce nejsou obsaženy dvě miliardy korun, které ministr letos slíbil lékařům na platy. 

„Deficit bude zcela jistě vyšší, zhruba dvojnásobný, tedy kolem osmi miliard korun. Zdravotně pojistné plány byly schvalovány v říjnu loňského roku, kdy existovala jiná predikce a zároveň se ještě nevědělo o navyšování lékařských platů či plánované změně sazby DPH,“ prohlásil prezident Svazu zdravotních pojišťoven ČR Jaromír Gajdáček. S větším růstem nákladů kalkulují především menší pojišťovny, VZP počítá s omezením nákladů na zdravotně pojistnou péči o více než dvě procenta na hlavu.

Jaromír Gajdáček:

„Systém veřejného zdravotního pojištění v Česku je v rámci Evropy jedním z nejefektivnějších. Procento provozních nákladů je jedno z nejnižších – činí kolem 3,5 procenta z vybraného pojistného.“

Pomoci může také zvýšení příjmů do Fondu zdravotního pojištění, které by v tomto roce mělo činit asi 4,8 miliardy korun. Heger ale varoval, že předpovědi nejsou zcela jisté, musí se například počítat s možností vyšší DPH v posledním čtvrtletí. O něm vláda uvažuje v souvislosti s důchodovou reformou.

Ministr financí Miroslav Kalousek připustil možnost, že by příští rok část peněz do sféry zdravotnictví vrátil. Jednou z variant je zvýšení plateb státu za děti, důchodce nebo nezaměstnané. „Jednat o tom vždycky můžeme, ovšem s tím, že to není řešení. Řešení je někde jinde,“ prohlásil pro ČT Kalousek. Zároveň si pro navrácení financí zpět do Hegerova rezortu klade podmínku, aby ministr mimo jiné zvýšil spoluúčast pacientů a razantně seškrtal lůžka. Úmysl rušit akutní lůžka už Heger ohlásil, konkrétní plán zatím neexistuje. „Je to cesta, která vede k úsporám, ale rozhodně to není cesta, která přispěje k tomu, abychom ušetřili ty velké peníze,“ komentoval plánovaný krok mluvčí VZP Jiří Rod.

hires
Zdroj: ČT24