Gazdík se staví proti zvyšování DPH u knih, prý má podporu

Praha - Petici Svazu českých knihkupců a nakladatelů proti zvyšování DPH u knih, učebnic i vysokoškolských skript podepsalo k neděli 6. března přes 69 tisíc lidí. Jedna z nejúspěšnějších petic v porevolučních dějinách žádá ústavní činitele, aby svůj záměr přehodnotili. Podle nich by způsobil na knižním trhu pohromu. Iniciativa nakladatelů již přinesla první politický úspěch: paradoxně uvnitř tábora ministra financí. Předseda poslaneckého klubu TOP 09 Petr Gazdík chce podat pozměňovací návrh zákona.

Masakr, devastace, barbarismus, vražda knih. I taková slova padají na adresu vlády, která odmítá nechat knihy v nižší sazbě DPH. Nic ale ještě není ztraceno. „Diskuse rozhodně není ukončena, zaznamenal jsem aktivitu k iniciativě v jiných koaličních stranách. Podporují mě i moji kolegové z TOP 09,“ prohlásil Gazdík.

Věci veřejné se prozatím drží zpátky a odkazují na zítřejší jednání koaličních špiček. „Osobně si myslím, že hledat další výjimky není koncepční,“ řekla Kateřina Klasnová, členka sněmovního podvýboru pro kulturu. Skeptická zůstává i opoziční ČSSD. „Nabourat koalici bych mohl jedině autem, a to bych nechtěl. Myslím, že ani petice v této době nemají smysl,“ konstatoval Vítězslav Jandák, stínový ministr kultury.

Reportáž Maria Kubaše (zdroj: ČT24)

Nakladatelé upozorňují, že zvýšení DPH knih nelze obhájit ani ekonomicky. Stát by plošným zvýšením DPH vybral navíc 58 miliard a z knih by získal pouze 200 milionů, což jsou tři tisíciny z celkové sumy. „To je na tom to nejúsměvnější. Z hlediska státního rozpočtu se jedná o zanedbatelné číslo,“ podotkl Marek Pečenka ze Svazu českých knihkupců a nakladatelů.

Knižní trh si zvýšení DPH už jednou vyzkoušel, když stát zvýšil sazbu na devět a posléze na deset procent. Následoval pokles v prodeji titulů, a to především odborných publikací a skript. Na poplach bije i Akademie věd. Kvůli zvýšenému DPH u knih budou lidé méně číst, zdražení knih navíc podle ní zhorší přístup ke vzdělání.

Knížky pro děti
Zdroj: ČT24