Miliardový trůn Forbesu obhájil Mexičan

New York - Nejbohatším člověkem světa je opět Mexičan. Časopis Forbes, který žebříček vyhlašuje už 25 let, odhadl majetek telekomunikačního magnáta Carlose Slim Helúa na 74 miliard dolarů. Billu Gatesovi, dlouholetému vítězi, letos uniklo prvenství už podruhé. Druhé místo si s 56 miliardami ale uhájil. Hned pod ním je investiční magnát Warren Buffet, jehož majetek odhaduje Forbes na 50 miliard. Nejbohatším Čechem je s odhadovaným majetkem 9,2 miliardy dolarů stále Petr Kellner, který je v žebříčku na 97. místě.

„Seznam skýtá obraz světového hospodářství: už se zase zvedá, ale ještě ne všude,“ uvedl vydavatel časopisu Forbes Steve Forbes. Seznam lidí, kteří vlastní minimálně miliardu amerických dolarů, od minulého roku nabobtnal o dvě stě jmen. Na zeměkouli jich je už přes 1200.

I když hlavní domovinou miliardářů stále zůstávají Spojené státy, nováčci mezi miliardáři pocházejí hlavně z Asie,  která jich už má víc než Evropa. „Před deseti lety pocházela polovina miliardářů z USA, letos je to už jen třetina. Hlavní město superboháčů ale není ani v Americe ani v Asii. Je to Moskva,“ vysvětluje Steve Forbes.

Forbes žebříček miliardářů (zdroj: ČT24)

Nejbohatším Čechem je stále Petr Kellner

Nejbohatší Čech Petr Kellner je s odhadovaným majetkem 9,2 miliardy dolarů na 97. místě v žebříčku miliardářů amerického časopisu Forbes. Oproti loňsku se jeho majetek zvýšil o víc než půldruhé miliardy dolarů, ale v žebříčku se propadl o osm míst. V seznam jsou stejně jako loni i dva další Češi Zdeněk Bakala a Andrej Babiš.

V seznamu, který čítá 1210 jmen lidí s majetkem převyšujícím miliardu dolarů, patří 595. místo podnikateli Bakalovi s dvěma miliardami dolarů a 1057. místoje Andreji Babišovi s 1,1 miliardy dolarů. Bakala byl loni na 838. místě s 1,2 miliardy dolarů, Babiš na 937 místě s jednou miliardou. Slovenští podnikatelé v seznamu nejsou.

Petr Kellner
Zdroj: ČT24