Penzijní systémy a jejich změny straší celou Evropu

Budapešť - V Evropě se snižuje porodnost, Evropané stárnou a průběžně financované penzijní systémy krachují. Do důchodu se bude odcházet stále později a s nižší penzí. Podpora nevyhnutelným reformám ale není silná, píše internetový server Penzijnipripojisteni.cz. Důchodové systémy v evropských zemích podrobně prozkoumal Výzkumný ústav práce a sociálních věcí. Podívejme se, jak podle jeho analýzy vypadají penzijní soustavy ve vybraných evropských zemích.

Belgie

V Belgii existují tři pilíře - průběžný systém, zaměstnanecké systémy, nepovinné spoření. Důchodový věk je 65 let, doba pojištění pak 45 let. Důchod je ve výši 60 procent průměrného výdělku a minimální roční důchod činil loni 11 032 eur (268 400 korun).

Bulharsko

Bulhaři se snaží snížit deficit veřejného penzijního systému. Dochází ke zvýšení odvodů o 1,8 procenta, prodlužování povinné odpracované doby nebo omezení předčasných penzí. Část aktiv bylo převedeno ze zaměstnaneckých fondů do veřejného systému. Lidem se zvyšuje věk odchodu do důchodu po roce 2021 u žen ze 60 na 63 let a u mužů ze 63 na 65 let.

Dánsko

V Dánsku existují tři pilíře - veřejný průběžný systém, zaměstnanecké penzijní spořicí programy a fondy, spoření v bance nebo pojišťovně či fondu. Důchodový věk je 65 let, v letech 2024 až 2027 se předpokládá zvýšení na 67 let.

Itálie

Má rovněž tři pilíře - veřejný průběžný systém, nepovinné spoření v zaměstnavatelských či otevřených fondech a dobrovolné individuální spoření. V soukromých firmách je důchodový věk žen 60 let a mužů 65 let, od příštího roku se srovná věk mužů a žen na 65 let ve státní sféře. V roce 2015 se počítá s dalším posunem o tři měsíce, v roce 2019 o další tři měsíce, pak každé tři roky o čtvrt roku.

Maďarsko

Má také tři pilíře - veřejný průběžně financovaný systém, kombinovaný s individuálními účty a dobrovolné spoření v soukromých fondech. Povinné je spoření ve fondech pro mladé pracovníky od roku 1998, v roce 2002 se povinnost zrušila, v roce 2003 pak znovu obnovila. Stát nyní přebírá kontrolu nad fondy, při vystoupení z veřejného průběžného systému se státní důchod měl snížit o čtvrtinu, po nové úpravě ale ti, co u fondů zůstanou, mohou být vyloučeni ze státního systému a mohou z něj ztratit většinu penze. Lidé odcházejí do důchodu v 62 letech.

Nizozemsko

Nizozemci zavedli rovněž tři pilíře - státní průběžný systém, zaměstnanecké penze z podnikových fondů a spoření. Důchodový věk je 65 let, po roce 2015 se bude pravidelně posuzovat demografický vývoj a zvažovat, jestli je nutné další zvyšování. V roce 2020 by se měl důchodový věk zvednout na 66 let. Čeká se na schválení.

Polsko

Má dva pilíře a snaží se snížit odvody do druhého pilíře. Důchodový věk je u žen 60 let a u mužů 65 let. Myšlenka zvýšení důchodového věku vyvolala odpor veřejnosti, odbory spustily kampaň o odchodu do důchodu po 35 odpracovaných letech u žen a po 40 letech u mužů bez ohledu na věk - petici podepsalo za pár měsíců kolem 270 000 lidí.

Portugalsko

Má průběžný systém s rezervním fondem, nepovinné spoření v soukromých zaměstnaneckých systémech a dobrovolné spoření s daňovým zvýhodněním. Převod jednoho fondu do státního systému byl proveden kvůli snaze snížit deficit.

Řecko

V Řecku jsou zavedeny tři pilíře - veřejný průběžný systém, nepovinné zaměstnanecké fondy a soukromé pojištění. Kvůli obřím dluhům došlo ke snížení velkorysých penzí, předtím odpovídaly zhruba 95 procentům předchozí mzdy. Důchodový věk mužů je 65 let a žen 60 let, podle návrhu zákona by se do konce roku 2013 měl u žen zvednout také na 65 let a po roce 2020 by se měl každé tři roky upravovat podle vývoje délky života. Počítá se s prodloužením doby pojištění ze 37 na 40 let do roku 2015, při předčasné penzi by se důchod výrazně krátil.

Slovinsko

Má tři pilíře - veřejný systém, kombinace povinného a dobrovolného doplňkového spoření do fondů, dobrovolné pojištění či spoření. Důchodový věk u žen 61 let a u mužů 63 let by se od roku 2021 měl dostat na 65 let.

Švýcarsko

Existují zde tři pilíře - státní průběžný sytém, povinný systém zaměstnaneckých fondů a dobrovolné soukromé připojištění. V roce 2009 vláda snížila minimální míru výnosnosti zaměstnaneckých fondů ze 2,75 procenta na dvě procenta. Důchodový věk žen je 64 let a mužů 65 let.