Zaměstnanci nejvíce ocení více volného času

Praha – Čeští zaměstnavatelé opět začínají lidem vracet zaměstnanecké výhody. Pracovníci se tak opět mohou těšit například ze stravenek, příspěvku na penzijní připojištění nebo třeba služebního mobilu. Ještě v roce 2009 přitom zaměstnavatelé benefity pracovníkům odebírali, rok 2010 už ale přinesl stagnaci a letos to podle ředitele společnosti Robert Half pro Českou republiku Aleše Křížka bude ještě lepší.

Nejvíc lidé touží po volném času

Mezi nejžádanější benefity obecně patří pět týdnů dovolené, služební automobil i k soukromým účelům a třináctý plat. V poslední době lidé navíc nejvíce ocení taktéž týdny dovolené navíc, ale i home office, tedy práci z domova, a pružnou pracovní dobu. Lidé zkrátka dávají přednost volnému času. „Předpokládáme, že to souvisí skutečně s velkým přetížením týmů v loňském roce, a ať se jedná o juniorské pozice nebo pozice manažerské, tak skutečně preferují týden nebo dva týdny navíc,“ tvrdí Křížek.

Komentář Aleše Křížka (zdroj: ČT24)

Firemní nabídka benefitů ale ne vždy vyhovuje požadavkům zaměstnanců. Loni například společnosti svým pracovníkům nejčastěji dopřávaly pět týdnů dovolené, stravenky, občerstvení a nápoje na pracovišti, notebook nebo mobilní telefon. Obě skupiny se tak shodují pouze v pěti týdnech dovolené. Někteří zaměstnanci navíc většinu z vyjmenovaných výhod považují spíše za standard.

Zaměstnanci se mohou na benefity opět těšit

Už v první polovině loňského roku se nabídka benefitů podle Křížka stabilizovala. Na konci roku už dokonce zaměstnavatelé začali pracovníkům benefity pomalu vracet a tento trend prý bude pokračovat i letos.

Ředitel společnosti Robert Half pro Českou republiku Aleš Křížek:

„Předpokládáme, že firmy budou daleko více naslouchat zaměstnancům, které benefity jsou pro ně skutečně ty nejžádanější, a současně, které firmy budou stát i nejméně peněz.“