Kanada se bojí spojení burz v Torontu a Londýně

Toronto - Některé z velkých kanadských bank a finančních institucí se postavily proti navrženému spojení operátora torontské akciové burzy TMX Group s burzou LSE v Londýně. Podniky oznámily svůj plán minulý měsíc a chtějí vytvořit jednu z největších akciových burz na světě. Kanadsko-britské spojení není ale jedinou aliancí, která na poli burz vzniká. Slučuje se také slavná newyorská burza a největší evropský trh Deutsche Börse.

Plán kanadsko-britské spolupráce je jasný. London Stock Exchange Group a kanadská TMX Group se spojí výměnou akcií a jejich sídla zůstanou v Británii a Kanadě. Akcionáři LSE budou mít 55 procent nové společnosti a akcionáři TMX 45 procent.

Opatrné jsou banky i politici

Jenže proti spojení burz se staví například Toronto-Dominion Bank. Podle ní není ideálním řešením vytvářet globálního burzovního operátora. TD Bank zase tvrdí, že není pravda, že Kanada tím využije příznivého dopadu globalizace. List Globe and Mail napsal, že se proti chystanému spojení postavily také Canadian Imperial Bank of Commerce, National Bank a Scotiabank. Banky v otevřeném dopise varují, že Kanada po spojení burzovních operátorů ztratí vliv významného finančního centra.

Opatrně se k fúzi staví i politici v Ontariu a Quebeku. Ministr financí Ontaria Dwight Duncan uvedl, že se kvůli chystané fúzi již se zástupci kanadských bank setkal. Dodal, že TMX představuje strategická aktiva a rozhodovat se o ní musí nejen podle zájmu akcionářů, ale i v zájmu veřejnosti.

TMX Group vedle burzy v Torontu provozuje i trhy TSX Venture Exchange, Montreal Exchange, Natural Gas Exchange, Boston Options Exchange, Shorcan a Equicom. LSE Group kontroluje akciové burzy v Londýně a Miláně.

Spojení Londýna s Torontem není největší

Největší aliancí, která na burzovním poli vzniká, bude spojení mezi New Yorkem a Frankfurtem. Na spojeném trhu se ročně uskuteční obchody v hodnotě zhruba 20 bilionů dolarů. Většinu akcií budou vlastnit akcionáři původní frankfurtské burzy. Cílem spojení je zefektivnit provoz obou trhů a ušetřit.

Deutsche Börse
Zdroj: ČT24/Deutsche Börse AG