Kalousek: Platit penze z dividend a privatizace? Ano, ale ne teď

Praha – Do důchodového systému by se v budoucnu mohly zapojit další zdroje financování. Nemuselo by se spoléhat jen na vyšší DPH a příjmy ze sociálního pojištění. Ve čtvrtečním Hyde Parku to připustil ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09). V tuto chvíli nicméně není možné zajistit dodatečné finance na krytí nákladů důchodové reformy ani z dividend ČEZu, ani z prodeje státního majetku. Zároveň je také třeba počítat s tím, že ani reforma neodstraní z důchodového systému veškerá rizika.

Mysleli jste si, že důchodová reforma zachrání penzijní systém od problémů spojených se stárnutím populace? Chyba lávky. Demografické změny budou systém nabourávat i po ní. „Budoucnost bez rizika neexistuje,“ varoval Kalousek. „Ale reforma pomáhá rozkládat to riziko, a to je důležité,“ dodal.

Jak to bude s dividendami ČEZu?

Kalousek počítá s tím, že by se v budoucnu mohly do penzijního systému zapojit i další zdroje financování – například dividendy ČEZu nebo příjmy z privatizace státních firem. Důvodů, proč je ale nelze využít nyní, je hned několik. „Protože se teprve dostáváme z hospodářské krize, současná situace neumožňuje výhodně prodávat státní majetek. Prodávat ho teď nevýhodně by bylo poněkud hloupé,“ upozornil ministr na jeden z důvodů.

Dividendy z ČEZu je teď zase podle Kalouska potřeba využívat k jiným účelům než ke krytí nákladů penzijní reformy. „Dividenda z ČEZu stačí pro další dva, tři roky na krytí starých závazků, které tady ještě zůstaly po privatizaci, z ekologie,“ připomněl. Ekonomové pak připomínají, že i když teď z ČEZu do státní kasy tečou nemalé prostředky, nemusí tomu tak být navěky. „Dividendy ČEZu jsou v současné době pro stát silným příjmovým impulzem, ale asi by se s tím nemělo dlouhodobě počítat,“ varoval partner pro daně společnosti Deloitte Marek Romancov.

Koalice nyní počítá s tím, že by náklady důchodové reformy pokryla ze sjednocení daně z přidané hodnoty. Podle nové dohody vládních partnerů by se nižší sazba daně měla od příštího roku zvednout na 14 procent, vyšší zůstane na současných 20 procentech. Od roku 2013 by se obě sazby sjednotily na 17,5 procenta.

Současná mladá generace bude mít malé důchody

Současná mladá generace nicméně musí počítat s tím, že bude mít i po reformě mnohem nižší penze, než jaké mají důchodci nyní. „Zapomeňte na to, že až vy půjdete do důchodu, budete moci z průběžného pilíře dostávat takové důchody, jaké se berou dnes, to znamená zhruba čtyřicet procent poměr průměrný důchod průměrná mzda,“ upozornil Kalousek mladé lidi, kterým je nyní kolem dvaceti nebo třiceti let.

Koaliční návrh penzijní reformy počítá s tím, že by si pracující mohli od roku 2013 dobrovolně převádět tři procentní body z 28 procent superhrubé mzdy, které jdou na sociální pojištění, ze státního průběžného pilíře na individuální důchodové účty u soukromých penzijních společností. Podmínkou je, že 2 procenta si budou muset přidat ze svého. Pro spoření na individuální účet se budou muset rozhodnout nejdéle v 35 letech, tedy v době, kdy už budou mít podle ministra práce a sociálních věcí Jaromíra Drábka (TOP 09) stabilní příjem a budou mít pokryty zvýšené náklady na založení domácnosti.

Stáří a mládí
Zdroj: ČT24