Sokolovská uhelná chystá žaloby na ČEZ

Praha – Sokolovská uhelná společnost chystá žaloby na ČEZ - kvůli cenám uhlí. Těžařům se nelíbí, že jim ČEZ za uhlí platí míň než konkurenčnímu Czech Coalu nebo Severočeským dolům. Stěžovat si firma hodlá u Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže i u Evropské komise. Dnešním Hospodářským novinám to řekl šéf Sokolovské uhelné František Štěpánek.

Nejmenší česká těžařská skupina viní ČEZ ze zneužití dominantního postavení při nákupu uhlí. Těžařům se nelíbí, že jim energetický gigant za uhlí platí nižší ceny než konkurenčnímu Czech Coalu nebo Severočeským dolům. Sokolovská uhelná má s energetickým gigantem kontrakt platný do vyčerpání zásob v roce 2020. Smlouvu s pevným cenovým vzorcem na tak dlouhou dobu uzavřela na základě rozhodnutí antimonopolního úřadu, u něhož si před pěti lety na cenové požadavky ČEZu neúspěšně stěžovala.

„Když jsme kontrakt uzavírali, ČEZ ujišťoval, že obdobný kontrakt uzavře i s konkurenčním Czech Coalem. To se nestalo,“ uvedl Štěpánek. ČEZ ale tvrdí, že o uzavření dlouhodobých smluv usiluje i v případě ostatních dodavatelů. „Ale dohoda s Czech Coalem je z jejich strany zpochybňována, soudíme se o ni,“ vysvětlil mluvčí ČEZu Ladislav Kříž. Smlouvu se Sokolovskou uhelnou prý měnit nelze. Ke sporu by se podle něj měla vyjádřit „nezávislá právní autorita, přednostně soud“. Štěpánek by přivítal zásah státu.

Antimonopolní sekce Evropské komise prověřuje ČEZ už od listopadu roku 2009 kvůli údajnému zneužití dominantní pozice k manipulaci cen hnědého uhlí a elektřiny.