Sazka se potápí, žádá přerušení loterijní činnosti

Praha – Loterijní společnost Sazka v pondělí podala prozatímnímu insolvenčnímu správci Josefu Cupkovi návrh k dočasnému zastavení loterijní činnosti. Největší česká loterijní společnost Sazka tak oficiálně přiznala, že nemá peníze. Insolvenční situaci firmy už podle Cupky nelze popírat a firma by na sebe měla podat dlužnický insolvenční návrh. Sazce moc nepomohla ani dnešní valná hromada. Ta zamítla návrh na změnu stanov české loterijní jedničky, která by umožnila vstup strategického partnera do firmy. Ve funkci zůstává i dosavadní šéf Sazky Aleš Hušák.

Sazka nemá peníze. Do včerejška měla vyplatit rekordní 103milionový jackpot, který padl letos 6. ledna. Nemá ale z čeho, a proto se rozhodla požádat o dočasné přerušení loterijní činnosti. Insolvenční správce s návrhem Sazky nesouhlasí, protože by znamenal snížení hodnoty firmy a tím i přihlášených pohledávek. Podle Cupky Sazka v dopisu přiznává, že kromě nevyplaceného jackpotu dluží opět i mobilním operátorům. „Důsledkem popsané situace by mělo být podání dlužnického insolvenčního návrhu,“ doporučil Cupka Hušákovi.

„Já se obávám, že prostředky Sazka momentálně nemá,“ potvrdil Pavel Kořan, předseda ČSTV, který je majoritním akcionářem Sazky, s tím, že šlo o jednu z věcí, kterou dnes zástupci akcionářů řešili. „Došlo se k závěru, že jedinou cestou k vyřešení situace je uzavření úvěrové smlouvy,“ uvedl.

Jenže právě to se nezamlouvá insolvenčnímu správci. Ten považuje podání žádosti o přerušení loterijní činnosti za účelové. Sazka podle něj chce loterie obnovit, až soud i on sám schválí úvěr od společnosti Gladiolus, kterou založili Penta a E-Invest. Prostřednictvím nové firmy nabídly Sazce úvěr v hodnotě kolem 2,5 miliardy korun. Ručit má svým majetkem. Přitom právě kvůli snaze získat tuto půjčku byl na firmu uvalen dohled insolvenčního správce. A ten takovýto krok nedovolí.

„Uzavření úvěrové smlouvy, kterou jste mi předložil, nepovažuji za řešení, které je v souladu s insolvenčním zákonem vzhledem k tomu, že by mělo jít o masivní dispozici s majetkovou podstatou, jejímž důsledkem by bylo jen nahrazení jedněch dluhů dluhy jinými,“ uvedl Cupka. Podle slov nejmenovaného zástupce České obce sokolské (ČOS), která je také minoritním akcionářem Sazky, je žádost o přerušení loterijní činnosti jen dalším Hušákůvým tahem, jak donutit akcionáře, aby kývli na spojení Sazky s Pentou a E-Investem.

Sazka: Cupka chce srazit Sazku na kolena

Sazka podala podle svých slov návrh na přerušení loterijní činnosti proto, aby do rozhodnutí o smlouvě o úvěru nedocházelo ke vzniku dalších závazků a škod. Mluvčí Sazky Jan Tuna dnes upozornil, že vedení společnosti je přesvědčeno, že předběžný insolvenční správce pracuje pro cizí zájmy a že spolupracuje s těmi, kteří chtějí Sazku „dostat na kolena“. Sazka se proti jeho jmenování již dříve odvolala.

Cupkovo doporučení, aby na sebe Sazka podala dlužnický insolvenční návrh, přivítali její největší věřitelé - podnikatel Radovan Vítek a KKCG podnikatele Karla Komárka. „Sazka by měla co nejrychleji v insolvenčním řízení projít reorganizací. Jedině takové řešení dle skupiny KKCG zajistí další fungování a rozvoj Sazky,“ uvedl mluvčí KKCG Dan Plovajko.

Sazka vyplácí výhry jen do 500 tisíc

Přestože Sazka přiznává, že peníze na výplaty výher nemá, sázky stále příjímá a vysvětluje to tím, že nižší výhry vyplácet může. Strop leží na 500 tisíc korun, informoval Tuna, podle kterého je na ministerstvu financí složena herní jistina v dostatečné výši. Ministerstvo financí uvedlo, že jistina činí 50 milionů korun. Už ve středu přitom může padnout další stomilionový jackpot. A případný další výherce nemá už vůbec žádnou jistotu, že svou výhru uvidí.

Sazka čelí dvěma návrhům na insolvenční řízení. Jeden podala KKCG, druhý podnikatel Radovan Vítek, který tvrdí, že je největším věřitelem Sazky s pohledávkou 1,5 miliardy korun. Oba navrhovatelé se o Sazku ucházejí. Třetím zájemcem jsou Penta a E-Invest.

Sazka je ve svízelné situaci. Vedení firmy může od minulé středy nakládat s majetkem společnosti jen se souhlasem předběžného insolvenčního správce. Česká loterijní jednička se do problémů dostala přesto, že solidně vydělává. V roce 2010 podle předběžných výsledků realizovala čistý zisk ve výši 1,4 miliardy korun, což znamená meziroční nárůst o 12 procent. Vaz Sazce zlomily především vysoké splátky za výstavbu vysočanské O2 areny.

Sazka pomohla státu, teď za to pyká

Po hvězdném úspěchu českých hokejistů v Naganu v roce 1998 začal sílit tlak na přiblížení vrcholných hokejových utkání k nadšeným českým fanouškům. Na to ale bylo potřeba postavit národní hokejovou halu, na což stát, který se v té době teprve vzpamatovával z ekonomického propadu let 1997 a 1998, neměl. Do stavby haly se tedy pustila Sazka. A neměla to dělat zadarmo. Stát jí měl na oplátku zajistit výhradní postavení na poli číselných loterií. To se však nikdy nestalo.

Místo toho přišlo trpké vystřízlivění. Halu se daří naplnit jen sporadicky, drahé skyboxy, z jejichž pronájmu měly plynout tučné zisky, zůstaly stranou zájmu firem i bohatých jednotlivců. Navíc se objevují spekulace o tom, že celá stavba byla výrazně předražená. Společnost Bestsport, která O2 arenu vlastní, kvůli tomu už dokonce podala žalobu na společnost Skanska. Stavba, která měla povzbudit český sport a přinést mu prostřednictvím Sazky tučné zisky, jež by mohl využít ke svému rozvoji, způsobila pravý opak. Tok peněz z české loterijní jedničky k jejím akcionářům – sportovním svazům zcela vyschl.

Sazka se zadlužila kvůli areně, která jí nepatří

O2 arena, která stála u zrodu finančních problémů Sazky, není paradoxně majetkem loterijní jedničky, a tak ji firma nemůže prodat a z výtěžku uspokojit věřitele. Arena patří společnosti Bestsport. Ten patří z 99,93 procenta občanskému sdružení Zelený ostrov. Sazka v něm má jen 0,07procentní podíl. Podle generálního ředitele Sazky Aleše Hušáka je Sazka největším věřitelem Bestsportu.