Ministerstvo přijímá poslední podněty k Zelené knize

Praha – Čeští občané dnes mají poslední možnost zasílat ministerstvu financí podněty k takzvané Zelené knize o budoucnosti DPH. Veřejnou diskuzi o budoucnosti daně z přidané hodnoty otevřela Evropská komise podle které je celý systém starý čtyřicet let zastaralý a potřebuje reformovat. Až do konce března se mohou lidé vyjádřit k systému daní Evropské komisi.

Zelená kniha se zabývá zejména otázkami snížené sazby daně, pravidel o odpočtu daně nebo lepší ochrany systému před podvody. „Přes snahy o postupnou modernizaci a zjednodušení systému je zřejmé, že tento režim již neodpovídá potřebám moderní ekonomiky, jejíž hnací silou jsou služby a která je založena na technologiích,“ stojí v oficiálním prohlášení komise. Současný systém DPH je podle Bruselu natolik složitý, že vytváří zbytečné náklady a zátěž pro daňové poplatníky i správce daně.

O změnách v dani z přidané hodnoty uvažuje i kabinet Petra Nečase. Po kritice z vlastních řad i od prezidenta Václava Klause ale od původních plánů jednotné dvacetiprocentní sazby ustoupil. Od roku 2013 se tak současná základní sazba 20 procent a snížená v hodnotě 14 procent srovnají na 17,5. Podle ministra financí Miroslava Kalouska je tento návrh definitivní.

Lhůta pro vyjádření na ministerstvo končí (zdroj: ČT24)