Odstavení německých reaktorů katapultovalo ceny elektřiny

Praha – Včerejší rozhodnutí Německa o odstavení starých jaderných reaktorů z obav o jejich bezpečnost po havárii v japonské Fukušimě vystřelilo vzhůru ceny elektřiny po celé Evropě. V samotném Německu zdražila elektřina, kterou mají producenti do sítí dodat příští měsíc dokonce o 17,9 procenta.

Cena elektřiny se v úterý vyšplhala až na 64,25 eura za megawatthodinu, což je vůbec nejvyšší jednodenní nárůst od roku 2003. Od pátku, kdy v Japonsku udeřilo zemětřesení a následně i ničivá vlna tsunami, ceny vzrostly už téměř o 28 procent.  

„Tyto nárůsty ze dne na den jsou obrovské a budou mít dopad na ceny elektřiny v celé Evropě,“ řekla pro deník Financial Times Zoe Doubleová z londýnské společnosti ICIS Heren, která sleduje dění na trzích s energiemi. Kromě Německa ceny elektřiny v současnosti rostou nejvíce ve Španělsku a Francii, která je na výrobě jaderné energie životně závislá.

Reportáž Petry Pakostové a Michaely Polákové (zdroj: ČT24)

Domácností se zdražení netýká, zatím…

Domácností se zdražování elektřiny zatím nedotklo. Distribuční společnosti mají nasmlouvané kontrakty dlouho dopředu. „Samozřejmě se to může promítnout do celkových cen. My se budeme snažit udržovat konkurenceschopnou cenu elektřiny tak, aby to mělo co nejmenší dopad na domácnosti a firmy,“ uvedl mluvčí ministerstva průmyslu a obchodu Pavel Vlček.

Česko nicméně zatím má elektřiny dokonce přebytek a s omezením výroby v jaderných elektrárnách se na rozdíl od Německa podle premiéra Petra Nečase (ODS) zatím nepočítá. A tak se nabízí, že by české elektrárny elektřinou zásobovaly i sousední Nemecko. Tamní snížená výroba totiž nepokryje nasmlouvané dodávky do domácností. „Mohlo by možná dojít k výkyvům v zásobování elektřinou, které by mohl ČEZ využít. Čili by na tom mohl profitovat, protože cena by vzrostla,“ míní konzultant Dalibor Matějů.

Odborníci: Německo se na Česko nejspíš obrátí

ČEZ ale spekulace o tom, že by mohl na německé odstávce v dohledné době vydělat, odmítá. „Nás ta situace vlastně nijak neovlivňuje, ani pozitivně, ani negativně,“ konstatovala mluvčí ČEZu Eva Nováková. Německo se nicméně podle odborníků v případě nouze pokusí nakoupit elektřinu nejspíš u svých sousedů a zároveň největších exportérů, a to je Francie a práve Česká republika.

Rozhodnutí o odstavení nejstarších německých reaktorů je prozatím platné pro tři měsíce, kdy se bude německá vláda rozhodovat, zda prodlouží chystané odstavení jaderných elektráren v roce 2022. Podle kancléřky Angely Merkelové je jaderná katastrofa v Japonsku „zlomovým bodem v historii naší technologicky založené společnosti“.