Bahrajnské nepokoje otřásají i ekonomikou

Manáma - Bahrajnem otřásají už měsíc nepokoje. Zatímco demonstranti v ulicích bojují za reformy, místní podnikatelé se snaží zachránit své živobytí. Bahrajnská ekonomika se totiž kvůli protestům, které odrazují investory i návštěvníky, téměř zastavila a například haly luxusních hotelů teď místo hostů plní spíš místní personál.

Přitom díky příjemným teplotám je doba mezi únorem a květnem pro návštěvu ostrovního království v Perském zálivu ideální. Bahrajn si oblíbili hlavně obchodníci ze Saudské Arábie, kteří sem jezdí za prací i za zábavou. Tentokrát je však o ně nouze. „Obvykle je touhle dobou vrchol sezony, kvůli tomu, co se děje, ale návštěvnost klesla z devadesáti na pětadvacet procent, takže naše obchody to hodně zasáhlo,“ říká výkonný ředitel hotelu Gulf Aqeel Raees.

Místní hotely normálně žijí hlavně z pravidelných obchodních setkání arabských businessmanů. Ta se však přesouvají jinam a některé akce se ruší úplně. Kvůli nepokojům se v původně plánovaném termínu nepojede ani závod Velké ceny Formule 1. Obchodníci tak přijdou o tradiční zahájení sezony, které každoročně přiláká až čtyřicet tisíc diváků.

Reportáž Vandy Kašové (zdroj: ČT24)

„Normálně k nám kvůli formulím přijedou zhruba čtyři tisíce lidí. Když teď závody zrušili, přišli jsme o spoustu peněz, protože se na tuhle akci připravujeme už od září,“ vysvětlil manažer restaurace Chadi Sleiman. Protesty zasáhly i finanční centrum v hlavním městě Bahrajnu. Právě banky a turismus jsou přitom vedle ropy pro zemi nejdůležitějším zdrojem příjmů.