Malé soláry se k síti připojí nejdřív v polovině roku

Praha - Majitelé rodinných domů, kteří si chtějí pořídit solární panely, vzhlížejí s nadějí k druhé polovině tohoto roku. Energetický regulační úřad (ERÚ) potvrdil, že právě v tomhle horizontu začne malé elektrárny zase připojovat k síti. Stop stav na nové projekty totiž trvá již od loňského února. Ceny solárních elektráren přitom padají dolů, proti loňsku zlevňují až o čtvrtinu. Výrobci se potřebují zbavit zásob, které si nadělali ještě během solárního boomu. Jenže zákazníci na to zatím neslyší a vyčkávají.

Informace energetického úřadu je dobrou zprávou pro fanoušky solární energie z rodinných domů. Často ale museli a musí být trpěliví. Podle předsedy Energetického regulačního úřadu Josefa Fiřta by se mohly malé střešní elektrárny připojovat už od poloviny letošního roku.

V současnosti se čeká na distributory. „Zatím v tom distribuční společnosti neměly úplně jasno. My jako regulační úřad je tlačíme, aby tento stav vyhlásily, protože řada malých investorů má o solár zájem,“ uvedl Fiřt. „Můžu vám říct, že nám chodí mailem denně řada poptávek, že lidé by chtěli stavět,“ doplňuje jej Aleš Spáčil z České fotovoltaické průmyslové asociace.

Firmy jdou s cenami panelů dolů

Přitom postavit na střeše solární panely by mohlo být opět tak výhodné jako v době největšího boomu. Kvůli strmému poklesu zájmu totiž právě panely zlevnily až o čtvrtinu. Ještě loni stála elektrárna o výkonu jeden kilowatt 80 tisíc korun, nyní vyjde jen na šedesát tisíc. „Tím, že už víc než rok trvá stop stav, tak tyto firmy jsou bez práce. Firmy, které měly nějaké zásoby, se je snaží nějakým způsobem udat,“ vysvětlil Jakub Hamaníček z firmy IBC Solar.

„Firmy si ukrajují ze své marže. Někdo třeba i nakoupil na sklad. Nyní musí výrazně dolů. Ale tady prostě ten trh není,“ dodává Spáčil. Podle předběžného odhadu by se investice mohla vrátit i za osm let. Zatím ale není jisté, kolik nových malovýrobců by se v kterém kraji mohlo připojit a za kolik se od nich bude energie vykupovat. Do konce měsíce by se k této věci měli vyjádřit distributoři.

Solární panel
Zdroj: ČT24