Společnost KKCG SE kupuje ropný terminál v Rusku

Praha – Mateřská firma finanční a investiční skupiny KKCG podnikatele Karla Komárka KKCG SE uzavřela memorandum o koupi ropného terminálu v Samarské oblasti. Obchod provede s ruskou společností OOO Itera Holding. Terminál má roční kapacitu překládky 3,4 milionu tun a je připojen k ropovodu Družba, kterým putuje ropa i do České republiky. Půjde tak o strategickou investici.

Po dokončení transakce, která se uskuteční v první polovině roku, bude KKCG SE stoprocentním vlastníkem terminálu. Společnost již požádala o souhlas k realizaci investice ruský antimonopolní úřad. „Ruská federace je jedním z regionů, ve kterém chceme dlouhodobě rozvíjet naše aktivity. Vyhledáváme zejména vhodné investiční příležitosti v jedné z hlavních oblastí našeho podnikání, tedy v oblasti ropy a zemního plynu,“ uvedl výkonný ředitel skupiny KKCG Jiří Radoch.

Nový terminál má strategickou pozici a slibnou budoucnost

Komentář Dana Plovajka (zdroj: ČT24)

Ropný terminál byl dostavěn v roce 2010 a do provozu byl uveden letos. Podle mluvčího KKCG Dana Plovajka má díky připojení k ropovodu Družba a lodnímu, železničnímu i silničnímu spojení unikátní a strategickou polohu. Terminál se nachází zhruba 200 kilometrů od města Samara na středojihovýchodu evropské části Ruska.

Generální ředitel Itera Holding I. P. Semenyut:

„Ve skupině KKCG přichází vysoce profesionální investor, který bude nadále terminál rozvíjet. Zároveň skupinu KKCG vnímáme jako atraktivního a potenciálního obchodního partnera pro rozvoj dalších investic spojených s ropou a zemním plynem jak v Ruské federaci, tak i ve světě.“

KKCG je nadnárodní finanční a investiční skupina spravující majetek převyšující 50 miliard korun a zaměstnávající přes 3 000 lidí. Jako strategický investor se dlouhodobě zaměřuje na oblasti ropy a zemního plynu, průmyslu, financí a investic. Skupina drží podíly ve více než 20 českých a zahraničních společnostech, mezi které patří například skupina MND, WestFire Energy, Vítkovice a.s., Vítkovice Holding či cestovní kancelář Fischer. Skupina působí v 11 zemích světa.

Itera je mezinárodním holdingem společností, který je jedním z největších nezávislých producentů a dodavatelů zemního plynu v Rusku. Itera Group má 150 poboček v Rusku, Společenství nezávislých států, v Litvě, Lotyšsku, Estonsku, západní Evropě, Asii, Africe a USA.