Inspekce stáhla z prodeje závadná lísková jádra

Brno - Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) přikázala stáhnout z trhu šarži výrobku Nature Park lísková jádra původem z Gruzie, která byla napadena hmyzem. Závadné spotřebitelské balení s datem minimální trvanlivosti k 28. červenci příštího roku dodala firma K-Servis Praha prodejnímu řetězci Billa. O rozhodnutí informovala vedoucí oddělení komunikace SZPI Romana Kadaňková.

Lísková jádra byla podle ní napadena dospělým hmyzem a larvami. V jednotlivých balíčcích inspektoři zjistili stopy po působení hmyzu, a to například pavučinky, poškozené plody či zbytky po činnosti larev. Informace o případu inspekce vložila do Systému rychlého varování pro potraviny a krmiva, který varuje před závadnými potravinami kontrolní orgány v Evropské unii.

Inspektoři SZPI nařídili okamžité stažení výrobku, který by se proto již neměl vyskytovat v tržní síti. „Vzhledem k dlouhé době minimální trvanlivosti je pravděpodobné, že mají spotřebitelé lísková jádra stále doma,“ dodala nicméně Kadaňková. „Inspekce doporučuje obezřetnost při jejich konzumaci. Škůdci jsou při bližším prozkoumaní viditelní pouhým okem,“ doplnila.