Internet nabízí online investici do nadějných kapel

Paříž/Londýn – Úspěch nadějných kapel mnohdy závisí na šikovnosti manažerů a nahrávacích společností. Jedno z nich nyní umožnilo lidem přímo rozhodovat o tom, která kapela získá potřebný kapitál k proražení v hudebním průmyslu. Společnost My Major Company pravidelně vyvěšuje začínající skupiny a jejich demonahrávky na web. Libovolný uživatel tak může do líbívé kapely investovat. Zisky z prodeje desek i další příjmy si poté rozdělí s kapelou a nahrávací společností.

Fanoušci už nemusejí podporovat začínající kapely pouze tím, že si zakoupí lístek na koncerty či vydané desky. Prostřednictvím internetového portálu, který již úspěšně funguje ve Francii a Anglii, mohou své oblíbence finančně podpořit s možností lákavého zisku. Vytvářejí tak oboustranně prospěšný obchod.

Příkladem skupiny, která za první album vděčí štědrosti internetových uživatelů, je Some Velvet Morning. Celkem 358 příznivců dalo dohromady 100 tisíc liber (zhruba 3 miliony korun) a nahrávací společnost desku vydala. „Normálně bychom dělali svou muziku a zpětnou vazbu od fanoušků získávali na živých koncertech. Najednou ale přišla tahle globální investice. Ti lidé prostě řekli: 'líbíte se nám, tady máte peníze,'“ říká zpěvák Desmond Lambert.

Investoři mohou s kapelou dál spolupracovat

Do nabízených kapel mohou fanoušci přes webový formulář investovat od deseti do 1 000 liber. Když nashromáždí 100 tisíc liber, firma vydá skupině desku a zorganizuje její propagaci. Systém už úspěšně funguje ve Francii, do Británie se dostal loni v říjnu. „Hlavně v sociálních sítích je místo pro neustálou komunikaci. Hudební průmysl se musí přizpůsobit, jinak to nejde,“ uvedl zástupce společnost My Major Company Paul-René Albertini.

Fanoušci posléze mohou online sledovat vývoj i návratnost své investice. Až 40 % ze zisku připadne právě jim, stejný podíl obdrží nahrávací společnosti a pětinu dostane samotná kapela. Do konce příštího roku chce My Major Company svůj byznys rozšířit i do Německa, Španělska a Spojených států.