V koalici to opět vře, tentokrát kvůli těžebním limitům

Ústí nad Labem - Vládní koalici se na obzoru rýsuje nový spor, a to o územní limity těžby uhlí v severních Čechách. Ministerstvo průmyslu a obchodu, vedené Martinem Kocourkem z ODS, pracuje v současné době na variantě, jak omezení prolomit. Stát by ve výsledku mohl ztratit nad prolomením limitů kontrolu. Věci veřejné a někteří politici TOP 09 jsou ale zásadně proti.

Hnědé uhlí versus udržení vládní koalice. Boj se strhává o plány ministerstva průmyslu, jestli v budoucnu pustit rypadla na další území především v Severních Čechách. „Objevil se tu pokus rozvrátit koaliční vládu, ustoupit lobbistům. Těžařům se rozhodlo ustoupit ministerstvo průmyslu a obchodu,“ podotkl Milan Šťovíček, předseda výboru pro životní prostředí.

Koaliční partneři Kocourkovi vytýkají, že jeho energetická koncepce s prolomením limitů počítá. Věci veřejné rozšíření těžby odmítají. Vít Bárta dokonce prohlásil, že je tato záležitost pro VV „nepřístupná“.

Kocourkova varianta navrhuje, aby v budoucnu pozemky, pod kterými se uhlí nachází, nevyvlastňoval stát, nýbrž aby o jejich převedení do vlády těžařů rozhodovali sami vlastníci, tedy lidé nebo město. Stát by tím kontrolu nad prolomením limitů ztratil. „Chceme, aby si to v budoucnu rozhodovaly smluvně regiony,“ řekl Kocourek.

Ministerstva mohla poslat připomínky ke Kocourkovu návrhu do úterý. Například resort životního prostředí ale případné bližší výhrady zatím prozradit nechce. „Nedovedeme si představit, že bychom podpořili jakýkoli zákon, který by prolomení limitů přiblížil,“ konstatoval Gazdík.

Ekologické iniciativy se bouří, prioritou by měla být alternativní energie

Proti plánům resortu průmyslu a obchodu se již před několika dny postavily i ekologické iniciativy. Těm vadí, že stát chce dát přednost spalování uhlí před alternativní energií.