Inkubátor v Silicon Valley zabodoval, bude i v Singapuru

Praha – První podnikatelský inkubátor CzechAccelerator v americkém Silicon Valley se osvědčil a ministerstvo průmyslu a obchodu tak chce zprovoznit stejné zařízení také v dalších zemích po celém světě. V hledáčku má Singapur, Izrael a Švýcarsko. Ve Spojených státech má zároveň začít fungovat druhý podnikatelský inkubátor.

„V pilotním kole jsme účastníkům hradili jen pronájem kanceláří a spojených služeb v Silicon Valley. V novém programu budeme hradit i účast na konferencích a školeních a pořízení licencí. Přispějeme rovněž na odborné poradce a částečně budeme hradit i pobyt a dopravu,“ uvedl generální ředitel CzechInvestu Miroslav Křížek.

Od letošního července budou mít české firmy k dispozici prostory ve dvou podnikatelských inkubátorech na západním a východním pobřeží USA. První bude navazovat na pilotní projekt v Silicon Valley. Druhý má fungovat buď poblíž Bostonu, anebo v New Yorku. Od začátku příštího roku budou podnikatelské inkubátory fungovat také v Izraeli, Singapuru a Švýcarsku.

Rozhovor s Miroslavem Křížkem (zdroj: ČT24)

Martin Kocourek, ministr průmyslu a obchodu:

„Prostřednictvím projektu CzechAccelerator nechceme jen dostat dostat několik českých firem na světové trhy. Jeho cena je především v tom, že pomáhá zvyšovat konkurenceschopnost celé ČR díky praktické podpoře inovačních firem.“

První CzechAccelerator v Silicon Valley za první rok činnosti pomohl deseti českým firmám, jejichž zástupci se mohli například setkat s investory nebo konzultovat své záměry s odborníky na americký trh a legislativu.

Do programu CzechAccelerator 2011 až 2014 se můžou přihlásit české technologické podniky malé a střední velikosti, které mají připravený vlastní inovativní produkt, s nímž chtějí uspět na zahraničním trhu

„CzechAccelerator se osvědčil především při hledání zahraničních obchodních partnerů nebo investorů, při budování obchodní sítě a obecně při zlepšování vlastního produktu na základě zkušeností ze zcela nových trhů,“ podotkla mluvčí CzechInvestu Štěpánka Filipová.