Japonsku hrozí další nebezpečí: Odchod firem

Tokio – Japonská ekonomika sužovaná následky zemětřesení by se podle analytiků mohla vrátit k růstu už ve třetím čtvrtletí. Pro současný kvartál se počítá s poklesem HDP o zhruba jeden a půl procenta. Potíže japonských firem s výrobou a distribucí zatím přetrvávají. Dalším nebezpečím pro tamní ekonomiku může být i přesun velkých společností do zahraničí. Hospodářství by tak utrpělo další škody.

Zatímco Japonsko se pomalu dostává z katastrofy, podniky se snaží obnovit výrobu v původním objemu. Za uplynulé dva týdny hlásí japonské automobilky snížení produkce o šedesát pět procent. Další šíření radiace a nestabilní dodávky elektřiny přitom mohou způsobit, že se pobočky velkých firem stáhnou z Tokia. Prognóza zazněla včera na panelu Japonské společnosti v New Yorku.

Robert Dujarric, Temple University Japonsko:

„Pokud bude taková situace přetrvávat, některé firmy budou asi chtít přesunout své pobočky z Tokia do Hongkongu, Singapuru nebo jiných měst.“

Firmy po zemětřesení v Japonsku zvažují odchod (zdroj: ČT24)

V Japonsku čelí problémům s plynulou výrobou koncerny Sony, Honda nebo Toyota. Přerušení výroby v jediné továrně zpomaluje, a nebo dokonce zastavuje celý řetězec dodávky součástek. Firmy tak ztrácí na důvěryhodnosti. „Po ukončení přímé nukleární hrozby je možné, že firmy nebudou schopny plnit poptávku, protože zboží bude poškozené,“ řekl Paul J. Scalise z Temple University v Japonsku.

Může docházet rovněž k přerušení výroby kvůli nestabilním dodávkám elektřiny. Kvůli radioaktivitě mohou i zákazníci brát obchod s Japonskem jako příliš kontroverzní.