K podání daňového přiznání zbývá pár dní

Praha – Lhůta na podání daňového přiznání za rok 2010 vyprší už za šest dní. Nejzazší termín je letos prodloužen o jeden den – tedy do pátku 1. dubna. Formulář daně z příjmu do pátku doručila zhruba polovina lidí. Na zhruba 900 tisíc poplatníků tak finanční úřady ještě čekají. Tomu, kdo nestihne dodat dokument svému finančnímu úřadu včas, přitom hrozí pokuta minimálně 500 korun. Podnikatelé s daňovým poradcem mají lhůtu až do 1. července.

Finanční úřady již tradičně očekávají největší nával v posledních březnových dnech. Od minulého týdne prodloužily pracovní dobu. Mnohé mají otevřeno až do 18:00. „Daňové přiznání se dá odevzdat osobně nebo zaslat poštou, případně se dá použít elektronické podání. Zároveň se také dá podat tzv. datovou schránkou,“ připomněla mluvčí České daňové správy Jaroslava Musilová.

Kolik lidí odevzdává růžové formuláře z pohodlí domova, zatím daňová správa nesleduje. Těch, kteří tu možnost mají, ale přibývá. Datovou schránku má kromě firem, které ji musí mít povinně, také přes 18 tisíc fyzických osob. „U elektronických podpisů nerozlišujeme mezi firmami a lidmi apod. Je jasné, že jsou to hlavně firmy, ale osoby také. Každopádně certifikátů na elektronický podpis je vydáno skoro 650 tisíc,“ uvedl mluvčí ministerstva financí Vladimír Řepka.

Lidé bez datových schránek mohou elektronicky vyplnit přiznání na internetu, vyplněné přiznání však musí vytisknout a posléze donést na úřad nebo zaslat poštou. Lidé v Praze, Brně nebo Ostravě mají možnost využít velkých poboček České pošty, které mají otevřeno až do půlnoci.

Daňové přiznání
Zdroj: František Vlček/isifa/Lidové noviny