Korejci vyvinuli superrychlou mobilní síť

Soul – Z jihokorejského Institutu pro výzkum telekomunikací přicházejí zprávy o vývoji revoluční mobilní sítě 4. generace, která má být v porovnání s ostatními suverénně nejrychlejší a nejvyspělejší. Podle vývojářů dokáže stahovat až 40krát rychleji než stávající technologie.

Telefon napojený na novou bezdrátovou síť tak například dokáže stáhnout video o velikosti 700 megabytů za pouhých 9 vteřin. Předchozím generacím přitom stejný proces trvá zhruba 6 a půl minuty. „Můžu hrdě říci, že jsme vyvinuli první kompletní systém, od telefonů přes vysílače až po celkovou síť,“ uvedl zástupce institutu Park Ae Soon.

Korejci připravovali superrychlou síť pět let, výzkum přitom stál 53 milionů dolarů. Nová 4G síť může být propojena i s předchozími technologiemi 2. a 3. generace. Na licenčních poplatcích by podle svých odhadů Korea měla v budoucnu vybrat až 400 miliard dolarů.

Reportáž Jana Hreňa (zdroj: ČT24)

Na trh korejská síť zamíří nejdříve v roce 2014. O prvenství se ale bude muset poprat s konkurenčními projekty ze Spojených států, Finska a Švédska. V Česku si však uživatelé počkají o něco déle. Tuzemští operátoři totiž teprve budují kompletní síť 3. generace.