ČT: Kalousek chystá bohatým vyšší daně

Praha – Zvyšování daní sjednocením DPH neskončí. Pravicová vláda se chystá zvýšit daně i nejbohatším lidem. Ministr financí Miroslav Kalousek chce totiž zrušit dvoutisícovou slevu na dani pro všechny, kdo vydělávají víc než čtyřnásobek průměrného platu. Vyšší daně tak budou platit všichni lidé, kteří berou víc než 96 tisíc korun měsíčně. Kalouskův plán podporuje i ODS. Věci veřejné by chtěly bohaté zdanit ještě víc.

„S reformou přímých daní, rozhodně nedojde ke zvýšení daní, naopak dojde ke zjednodušení daní,“ tvrdil Kalousek ještě začátkem března. Teď by měli bohatí Češi na tento tři týdny starý slib rychle zapomenout. Kalousek totiž navrhuje zrušit dvoutisícovou slevu na dani všem, kdo vydělávají víc než čtyřnásobek průměrného platu. To znamená, že všichni lidé s hrubým příjmem nad 96 tisíc měsíčně budou platit o dva tisíce vyšší daně.

„Je to natolik minimální trestání úspěchu a jistý projev solidarity, že si myslím, že je průchodný i pro ty nejpřísnější strážce pravicové politiky,“ říká ministr ke svému myšlenkovému obratu. Kalouskův návrh překvapivě nevadí ani občanským demokratům. Jak ODS, tak i Kalouskova TOP 09 přitom před volbami slibovaly, že bohaté lidi vyššími daněmi trestat nebudou.

Vyšší daně pro bohaté (zdroj: ČT24)

Kvůli skokovému zrušení slevy na dani pro lidi s příjmem nad 96 tisíc hrubého dojde k paradoxní situaci. Člověk s hrubým platem 95 tisíc korun totiž bude brát vyšší čistou mzdu než člověk s hrubým platem 97 tisíc korun. Vládní koalice chce totiž pro lidi s příjmem nad 96 tisíc hrubého osobní daňovou slevu zrušit bez náhrady. Takový skok ekonomé kritizují. „Uvědomme si, že při těchto platových úrovních už to není skok, ale krůček,“ hájí se Kalousek.

S plánem ministerstva financí na vyšší daně pro bohaté souhlasí i Věci veřejné. Nejmenší vládní strana by dokonce ráda zdanila bohaté ještě víc. Chtějí prosadit progresivní zdanění s druhou sazbou daně z příjmu kolem 24 procent.

Nejbohatší lidé by měli platit vyšší daně od roku 2013. Stát díky tomu od nich vybere navíc zhruba 200 milionů korun.

Jak se změní daně pro bohaté
Zdroj: ČT24