Autoprůmysl se vzpamatoval, vládne mu Asie

Praha – Víc než o pětinu se loni zvýšila celosvětová výroba automobilů, z výrobních linek napříč kontinenty jich sjelo 58,4 milionu. Většina vyrobených aut, přesněji 56 procent, má ve svém rodném listě jméno některého z asijských států. Evropa obstarává 26 procent světové produkce. Vyplývá to z údajů Mezinárodní organizace výrobců automobilů (OICA).

V pořadí největších výrobců si špatně nevede ani Česká republika, která se loňskou produkcí lehce přes jeden milion vozů zařadila na 14. místo ve světě. Mezi evropskými výrobci osobních automobilů bez Ruska skončilo Česko na pátém místě za Německem, Francií, Španělskem a Velkou Británií. Po přepočtu výroby osobních automobilů na tisíc obyvatel byla loni Česká republika dokonce na druhém místě ve světě, těsně za Slovenskem.

Největší růst výroby mezi roky 2009 a 2010 u osobních automobilů i celkové výroby vozidel zaznamenalo Rusko, kde výrobní linky vychrlily meziročně o 103 procent víc nových aut. V asijských zemích výroba stoupla o 27 procent a v Mexiku, Argentině a Brazílii dohromady o 21 procent. Spojené státy a Kanada zaznamenaly pětinový nárůst, zatímco Evropa rostla jen o sedm procent.

Komentář Michala Štengla (zdroj: ČT24)