Japonské tsunami drtí i indický cestovní ruch

New Delphi / Varanasi – Zemětřesení a následné tsunami, které před třemi týdny zpustošily Japonsko, začínají doléhat i na indickou ekonomiku. Tamní hotely hlásí velké množství rušených dovolených právě ze strany japonských turistů. Japonsko, které běžně patří k desítce zemí, ze kterých přijíždějí turisté do Indie nejčastěji, má po ničivé katastrofě zcela jiné starosti.

Rušení zájezdů doléhá i na jedno z nejstarších indických měst, které každoročně láká tisíce turistů – Varanasi. „Japonci, Korejci a Číňané tvoří skoro 15 procent všech turistů, kteří sem jezdí. Od tsunami nám pořád někdo volá a ruší rezervace zájezdů. Ta pohroma cestovní ruch ve Varanasi velmi ovlivnila,“ uvedl asistent ředitele pro turismus Dineš Chandra Jadav.

„Rezervací jsme měli hodně. Nakonec ale přijeli akorát ti, kteří už v ten den nastoupili do letadla. 90 procent objednávek bylo na poslední chvíli zrušeno,“ potvrdil zástupce cestovní kanceláře Ronak Nadaf.

Japonci hromadně ruší zájezdy do Indie (zdroj: ČT24)

Japonští turisté jsou přitom pro Indii důležití. Nejenže patří k národům, které do Indie jezdí nejvíce, na rozdíl od turistů z jiných částí světa, kteří neradi jezdí do Indie mimo zimní sezonu, Japonci přijíždějí i začátkem léta. Jejich cesty totiž mají mnohdy náboženské kořeny, lákají je především buddhistické chrámy.

Na zlepšení se přitom hoteliéři nemohou těšit ani v dalších měsících. „Očekáváme, že příliv turistů klesne v následujících 2 až 3 měsících o 30 procent,“ varoval v rozhovoru pro The Economic Times ředitel Kuoni Travel Group Dipak Deva.

Nižšího zájmu japonských turistů se ale neobává jen Indie. Důležitým zdrojem peněz byli i pro australské hoteliéry. Loni se tam dostali dokonce do pětice nejčastěji přijíždějících národů.