Asie vyspělé regiony ještě jen tak nepřeválcuje

Praha - Asie nejen jako výrobní, ale také jako finanční velmoc - to je hlavní téma letošního Evropského bankovního a finančního fóra, které se koná v Praze pod záštitou České národní banky. Vedle představitelů české centrální banky na akci vystoupí také centrální bankéři z celého světa. Finančníci se také ohlédnou do dob krize a jejích vlivů na světové hospodářství.

Krize nepřinesla nikomu zisk, přesto má svoje vítěze. Těmi jsou především ti, kteří ji přečkali bez větší újmy, a tedy ztratili nejméně. Po bok čínské ekonomiky se v této disciplíně vysoko zařadily i jiné asijské státy. Sedmiprocentního růstu hrubého domácího produktu loni dosáhli například Kazaši. „Naše vláda naštěstí před krizí založila takzvaný národní fond. Je to rezervní fond norského typu a během krize pomohl našemu hospodářství deseti miliardami dolarů,“ chválí si guvernér Národní banky Kazachstánu Grigorij Marčenko.

Asijské ekonomiky jsou pružné, na vyspělý svět si ale jen tak nepřijdou

Podle některých ekonomů se asijským zemím podařilo krizi přežít lépe i díky vyšší pružnosti v zavádění reforem na finančních trzích. Také to je nezanedbatelnou výhodou v ekonomickém souboji s Evropou a Amerikou. Oba vyspělé regiony si přesto podle odborníků svou pozici přinejmenším v nejbližších letech ještě udrží.

Guvernér Federální rezervní banky v St. Louis James Bullard:

„Dolar zůstane i nadále rezervní měnou světa. Měna si totiž tento titul musí vysloužit. Nikdo jí ho nemůže jen tak přiřknout. Musí mít důvěru a tu Spojené státy na finančních trzích mají.“

Na této důvěře se však podepisuje mimo jiné i stav veřejných financí. Ani těm se dnešní diskuse nevyhnou. Mluvit se bude především o penzijních reformách nebo fondech. Inspiraci pro hospodaření států pak budou bankéři hledat i v rozpočtech velkých měst.