Štěch: Když stát krajům nakládá, musí to také financovat

Praha – Předsedovi Senátu Milanu Štěchovi (ČSSD) se nelíbí, že stát na kraje a obce přenáší novou agendu, ale její financování už neřeší. To by se podle něho mělo změnit. Proto se dohodl se zástupci krajů, že v Senátu uspořádá za jejich účasti jednání se zástupci vlády o řešení nedostatečného finančního zajištění činností, které stát převedl na kraje.

Střet mezi pravicí a levicí Štěch vyvolat nechce   

Předseda Senátu Milan Štěch (ČSSD):

„Pokud stát chce, aby kraje vykonávaly činnost, kterou měl dosud ve své zodpovědnosti, měl by garantovat její financování. Ono se to dobře dělá systémem padajícího listu, ale někde to má svůj konec, ty kraje už to de facto nemají kam přenášet.“

Chystané jednání by podle předsedy Senátu rozhodně nemělo vést k politickému střetu mezi kraji, kde hrají prim sociální demokraté, a pravicovou vládní koalicí v čele s občanskými demokraty. Setkání má být diskusí s cílem pomoci obyvatelům krajů. Aby toto tvrzení podepřel, připomněl, že je v Senátu dlouhodobým bojovníkem za to, aby stát hradil obcím přenesený výkon státní správy. „Nejlepší by bylo, kdyby se objevilo někde v zákoně, že když se ukládají povinnosti obcím a krajům, tak že tam musí být i to, jak to bude financované,“ dodal Štěch.

Následující jednání s hejtmany a vládou v Senátu se má týkat čerpání peněz z evropských fondů, které zkomplikovalo snížení státních příspěvků na spolufinancování krajských projektů. „Hrozí, že nemusí být vyčerpáno až 500 miliard korun. To by byl naprosto velký prohřešek,“ uvedl Štěch. Pardubický hejtman Radko Martínek (ČSSD) uvedl, že kraje budou po roce 2013 v ideálním případě čerpat 70 procent současného objemu.