Česko se dnes loučí s papírovou padesátikorunou

Praha - Češi dnes mají poslední možnost zaplatit s papírovou padesátikorunou. Ta totiž v pátek končí. Ale i ten, kdo ji utratit nestihne, bude mít rok na výměnu u některého z bankovních domů. Česká národní banka počká dokonce šest let. Zatímco mince vydrží desítky let, bankovky se snadno opotřebují a musí se častěji měnit. Česká národní banka tak na jejich stažení ušetří. „Bankovky vydrží v oběhu průměrně tři až čtyři roky, ale u těch nízkých nominálů, jako je padesátikoruna, je to ještě méně. Zatímco mince se nemusí tak často nahrazovat, ty vydrží v oběhu až desítky let,“ tvrdí mluvčí České národní banky Marek Petruš.

Bankovkou s nejnižší hodnotou, kterou se kdy platilo na území Čech, byla přitom v minulosti korunovka. Postupně z oběhu zmizely i pětikoruna i dvacetikoruna. Od zítřka tak v Česku bude platit šest druhů bankovek a stejný počet mincí. Dnes má ještě nejnižší hodnotu padesátikoruna, zítra už ale v obchodě nepůjde zaplatit nižší bankovkou než stokorunou. Výběr portrétů na českých bankovkách tak přijde o podobiznu svaté Anežky České. Velká část obchodů od zákazníků ještě padesátikoruny bere, zpátky je už ale nevrací.

Papírové padesátikoruny se už nevyrábí čtyři roky

Zákazník:

„Vím o tom a jednu jsem si schoval na památku, abych měl na ni vzpomínku.“

Nynější padesátikorunové bankovky se používají od roku 1993. Už čtyři roky se však nevyrábí a v oběhu je postupně nahrazují mince. Bankovka v hodnotě padesáti korun je přitom v oběhu od roku 1914. Její podobu ve 30. letech navrhl Alfons Mucha, po něm třeba Max Švabinský. Dnešní podoba je už její dvanáctá verze.

Mezi lidmi stále koluje více než 14 milionů kusů šustících padesátikorun. „Vybrané bankovky budou zkontrolovány pro pravost a následně dojde k tomu, že budou ve speciálních skartovacích strojích skartovány na takzvanou bankovkovou drť,“ uvedl mluvčí ČNB Marek Petruš. Dodává, že v současnosti je v oběhu nejvíce tisícovek. Jejich hodnota činí 120 miliard korun.

Od zítřka platíme nejhezčí mincí

Dvoubarevná kovová padesátikoruna navíc byla po svém zavedení oceněna odborníky jako jedna z nejhezčích mincí na světě. Ze začátku ji však doprovázely problémy - zlaté středy vypadávaly a ještě dnes ji nepřijímají některé automaty.