Česká budoucnost: Soutěživé ženy a vzdělané děti

Praha – Pošleme ženy zpátky do práce už půl roku po porodu, a dopřejme jim tak možnost vyrovnat se profesně mužům, řekl v pořadu ČT24 Hyde Park jeden z nejznámějších českých teoretických ekonomů a člen Národní ekonomické rady vlády Michal Mejstřík. Svérázně však okomentoval i chování současné vlády nebo nástrahy, které na Českou republiku číhají v Evropské unii.

Důchodová reforma - nejpříznivější pro rodiče

Do státního penzijního systému nejvíce přispívají ti, kteří vychovávají děti. Právě oni by proto měli být zvýhodněni. Podle Mejstříka je ale třeba pozitiva přiřknout pouze těm, kteří pracují. To je zajištěno například výraznými slevami na dani za každé dítě. Další směr, kterým by se podle ekonoma mělo Česko ubírat, je usnadnit matkám návrat do zaměstnání. Brzký nástup zpět do pracovního života prý totiž dětem dá více, než kdyby s nimi matky zůstávaly v domácnosti. Ve školkách se totiž mohou učit a dostatečně připravit na nástup do školy. Právě proto je třeba otevřít dostatek jeslí a předškolních zařízení pro děti.

Hyde Park ČT24 (zdroj: ČT24)

Expert se také v souvislosti s důchodovou reformou zastal jednotné sazby daně z přidané hodnoty. Podle jeho názoru povede k vyloučení možnosti jakékoliv manipulace. Dánové si například podle jeho slov takový krok nemohou vynachválit. Stejné opatření jim totiž výrazně pročistilo daňový systém.

Vláda to lehké nemá, dejme jí čas

Jenže Češi jsou s jednáním vlády nespokojení. Podle průzkumů mají Češi v rámci Evropské unie třetí nejnižší důvěru v to, že se vláda dokáže vyrovnat s důsledky krize. Kabinet Petra Nečase to ale podle Mejstříka od začátku měl hodně těžké. Měli bychom proto ještě chvíli počkat, co ukáže, než nad ním vyřkneme ortel. Ekonom však státníky podrobil i kritice, když uvedl, že by měli sozumitelněji komunikovat s občany a za svými tvrzeními pevně stát. Nejednotnost uvnitř koalice taktéž vládě na popularitě nepřidá.

„Já bych si nedovolil říci, že ta krize je chiméra.“

Každopádně není pozice Nečasovy vlády tak složitá jako například vlády v Řecku. Dopady krize totiž podle Mejstříka pro Česko nejsou tak bolestivé jako pro jiné části Evropy. Přesto jsou některá tvrzení o tom, že je krize výmyslem politiků a záminkou pro současné utahování opasků, přehnaná.

Z krize se musíme poučit

Velkou výhodou současné tržní ekonomiky je zpětná vazba, kterou poskytuje, míní odborník. „Smyslem krize je korekce, je to taková přirozená zpětná vazba,“ dodává. Češi by se proto měli zamyslet nad tím, jak nás ostatní ekonomiky předbíhají, a zvýšit svou konkurenceschopnost. „Větší míra smysluplného sebevědomí založeného na opravdu tvrdé práci“ by skutečně podle Mejstříkových slov České republice neuškodila.

Velmi důležitá je především česká spolupráce s Německem, kam směřuje téměř třetina tuzemského vývozu. Náš západní soused se totiž velmi dobře prosazuje nejen na evropských trzích, ale čím dál více vyváží i na trhy zemí, které spadají do skupiny BRIC. Jde o ekonomiky s velkým potenciálem, kam patří Brazílie, Rusko, Indie a Čína.

Euro ne, Evropská unie ano

I když však role Evropy pomalu oslabuje, rozhodně to není signál, abychom z rozjetého vlaku vyskakovali. Vstup do eurozóny v úvahu nepřipadá. Slovákům zatím společná měna přináší pouze nevýhody. Vystoupit z Evropské unie kvůli hříšníkům ze skupiny PIGS – tedy Portugalsku, Itálii, Řecku a Španělsku - by ale bylo holé šílenství. V současnosti totiž na společný vnitřní trh putuje 84 procent veškerého českého exportu. Opuštění evropské sedmadvacítky by přineslo řadu překážek a více než výrazně by zasáhlo do dění v malé otevřené ekonomice, jakou Česká republika je.

  • Michal Mejstřík autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/25/2433/243267.jpg
  • Euro autor: Karl-Josef Hildenbrand, zdroj: ISIFA/EPA http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/23/2225/222479.jpg