Irské banky potřebují dalších 24 miliard eur

Dublin - Irsko má na kontě další nepříliš optimistickou zprávu. Největší irské banky budou v následujících měsících potřebovat dalších asi 24 miliard eur (zhruba 589 miliard korun), aby se dokázaly vypořádat s případnou další krizí. Ukázaly to nové výsledky zátěžových zkoušek, které dnes zveřejnila irská centrální banka. Ta zkoumala stav čtyř největších bank. Zdaleka nejvíce peněz si bude muset zajistit ústav Allied Irish Banks. Jiným finančním institucím podle všeho hrozí znárodnění.

Ministr financí Michael Noonan předpokládá, že Irsko bude pro rekapitalizaci bank požadovat značné příspěvky od držitelů podřízených dluhopisů, a počítá i s tím, že banky si budou muset část peněz zajistit z prodeje majetku. Pokud to bude možné, bude se vláda snažit vytvořit takové podmínky, aby do finančního sektoru opět přilákala investory ze soukromého sektoru.

Výsledky zátěžových testů ukázaly, že finanční ústav Allied Irish Banks bude potřebovat 13,3 miliardy eur. Kolem 1,5 miliardy eur musí získat stavební spořitelna EBS a zhruba čtyři miliardy eur potřebuje ústav Irish life & Permanent. Oznámená částka zvyšuje celkové náklady, které už od roku 2009 Irsko vynaložilo na sanaci finančního sektoru, na zhruba 70 miliard eur (asi 1,7 bilionu korun).

Bank of Ireland nejspíš čeká znárodnění

Analytik Eamonn Hughes ze společnosti Goodbody Stockbrokers:

„Pro Bank of Ireland bude velmi těžké udržet státní podíl pod 50 procenty.“

Další významná irská banka - Bank of Ireland si bude muset zajistit asi 5,2 miliardy eur. Bank of Ireland na rozdíl od některých podobně problémových bank nebyla ještě znárodněna irskou vládou, teď se situace nejspíš změní. Vše k tomuto kroku totiž v současnosti směřuje. Podobný osud by mohl stihnout Irish Life & Permanent.

Od dnešního rána je obchodování s akciemi Bank of Ireland i s akciemi Irish Life & Permanent pozastaveno. Dá se tak očekávat, že vláda, která vlastní 36 procent akcií Bank of Ireland, oznámí navýšení kapitálů.

Banky musí posílit rezervy a odepsat špatné úvěry

Guvernér centrální banky Patrick Honohan k výsledkům testů řekl, že finanční ústavy si budou muset zajistit peníze převážně na posílení rezerv. Část finančních prostředků je nutných i na krytí dalších špatných úvěrů. Banky přitom budou muset udržet kapitálovou přiměřenost alespoň na šesti procentech.

Závěry testů podle expertů vyznívají poměrně pesimisticky. Vláda totiž předpokládá, že realitní trh bude dál klesat a vynutí si desítky tisíc případů, kdy bude kvůli nespláceným hypotékám nutné zabavovat nemovitosti. To je přitom problém, jehož dopady se teprve začínají projevovat.

Provést nové zátěžové zkoušky byla podmínka, ke které se Irsko zavázalo, když se loni v listopadu rozhodlo přijmout mezinárodní finanční pomoc. Ta dosahuje 85 miliard eur (asi 2,1 bilionu korun) a země ji čerpá od evropských institucí a Mezinárodního měnového fondu.

Právě banky stály u zrodu irské dluhové krize. Kvůli finanční krizi a splasknutí bubliny na realitním trhu se dostaly do finančních těžkostí a irská vláda do nich musela nalít miliardy, aby je zachránila před bankrotem. To se podepsalo na stavu irských veřejných financí. Loni kvůli tomu deficit vyšplhal na 32 procent hrubého domácího produktu, což představuje poválečný rekord celé Evropy.