Provozovatel O2 areny posílá sám sebe do insolvence

Praha – Společnost Bestsport, která provozuje O2 arenu v pražských Vysočanech, podala sama na sebe insolvenční návrh. Důvodem je aktuální situace Sazky, která je od úterý v úpadku. I přes podání vlastního insolvenčního návrhu Bestsport podle svého mluvčího Jana Tuny dál plně pokračuje ve své činnosti a připravuje návrh na reorganizaci společnosti.

Drtivou většinu v Bestsportu drží občanské sdružení Zelený ostrov, které vlastní akcionáři Sazky, tedy sportovní svazy. Mají v něm však podíly v jiném poměru, než drží v loterijní společnosti. Sama Sazka drží v Bestsportu 0,068 procenta. Bestsport návrh podal kvůli tomu, že je Sazka jak ručitelem závazků Bestsportu, tak i jejím největším věřitelem v souvislosti s financováním nákladů na výstavbu O2 areny. Bestsport i nadále v plném rozsahu plní své závazky, které má vůči obchodním partnerům, klientům, divákům a promotérům, dodal Tuna.

Bestsport bude dál fungovat 

Mluvčí Bestsportu Jan Tuna:

„I po podání vlastního insolvenčního návrhu a následných krocích Bestsport dál plně pokračuje ve své činnosti, uskutečňuje se příprava všech akcí uvedených v programovém kalendáři O2 areny. Ve spolupráci s pořadateli se plánují další akce, které budou oznámeny v nejbližší době.“

Vstupenky lze zakoupit různými způsoby – prostřednictvím sítě Sazka Ticket u provozovatelů terminálů Sazky, na pobočkách České pošty a nově i každý pracovní den na pokladnách O2 areny, o víkendu pak v den konání.

V loňském roce Bestsport vykázal zisk přes 62 milionů korun, který tak byl více než trojnásobný proti roku 2009. V roce 2010 se na programovém kalendáři O2 areny nejvíce podílel sport včetně ledního hokeje se 41 procenty, následovaly rodinné show se čtvrtinovým podílem a koncerty, které jsou na tom podobně. O2 arenu loni navštívilo téměř 620 tisíc diváků.    

Sazka čelí problémům zejména kvůli vysokým splátkám za výstavbu O2 areny držitelům dluhopisů. Soud zatím nestanovil způsob řešení úpadku Sazky. Nyní na to má lhůtu do tří měsíců od rozhodnutí o úpadku. Soud vyzval věřitele, kteří dosud nepřihlásili své pohledávky, aby tak učinili do 30 dnů. Zatím se předpokládá, že soud povolí reorganizaci Sazky. Společnost by tak nadále fungovala podle soudem schváleného plánu, na jehož vypracování se obvykle podílejí věřitelé, dlužník i insolvenční správce.