Brusel připravuje „hypoteční ochranu“

Brusel - Evropská komise se připravuje na změnu pravidel pro poskytování hypoték v unijních zemích. Komisaři žádají větší ochranu lidí před riziky, která z braní úvěrů na bydlení plynou. Brusel bude chtít prosadit povinnost poskytovat jasnější informace a bude také usilovat o vznik efektivnějšího jednotného trhu s hypotékami napříč 27člennou unií. Česká bankovní asociace (ČBA) považuje evropskou iniciativu za prospěšnou. Návrh nyní půjde k dalšímu schvalování do Rady EU, která zastřešuje členské země „sedmadvacítky“, a také do Evropského parlamentu.

Dle komise ukázala finanční krize škody, jaké neodpovědné chování půjčovatelů i těch, kteří si peníze od nich brali, mohou mít na spotřebitele i finanční domy, a tudíž i na celý finanční systém a ekonomiku.

Od dnes předloženého návrhu si Evropská komise slibuje, že pomůže lidem, kteří si půjčují, zajistit větší ochranu pomocí silnějších pravidel. Ta by se měla týkat například reklam na hypotéky, předběžných informací o úvěrech, hodnocení bonity klientů či možností předčasného splacení. Jedním z cílů Bruselu je vrátit lidem důvěru ve finanční trhy.

Konkrétně například nová směrnice bude obsahovat pravidla, která budou v reklamách na hypotéky bránit tomu, aby nevyvolávaly falešná očekávání u spotřebitelů, co se dostupnosti hypotéky či nákladů na úvěr týká.

„Iniciativu Evropské komise považujeme za prospěšnou. I přesto, že nesouhlasíme s naznačovanou spojitostí se zapříčiněním krize. Minimálně v ČR nepředstavují hypotéky krizový sektor,“ prohlásil náměstek výkonného ředitele České bankovní asociace Jan Matoušek. Podíl nesplácených úvěrů u hypoték nyní v Česku činí 3,18 procenta, dodal.

Podle Matouška pomůže zavedení regulace u poskytovaných informací  klientům. Zvýší totiž jejich jistotu, že od všech poskytovatelů dostanou správné a pravdivé informace o svém budoucím úvěru: „ČBA sama již v podobném duchu v roce 2005 vydala standard upravující poskytování předsmluvních informací u hypoték. Důležité přitom je, aby regulace chystaná na evropské úrovni platila pro všechny subjekty na trhu a aby podle ní postupovali i nebankovní poskytovatelé půjček zajištěných nemovitostmi.“

Klienti by měli mít vyšší možnost porovnat jednotlivé produkty

Podle návrhu by spotřebitelé měli dostávat standardizované informace, aby si mohli porovnat podmínky hypoték nabízených různými finančními domy. Současně chce navrhovaná směrnice směřovat k vytvoření efektivnějšího jednotného trhu s hypotékami v EU, což by mělo usnadnit braní si hypoték v jiných unijních státech.

„Během let boomu jsme viděli příklady, kdy půjčovatelé i půjčující jednali s předpokladem, že dobré časy neskončí,“ podotkl eurokomisař pro vnitřní trh Michel Barnier s tím, že finanční domy se chovaly někdy nezodpovědně a spotřebitelé nebyli varováni před dopady přijímaných rozhodnutí.