Nezaměstnaných Evropanů bylo v únoru méně

Brusel - Únor přinesl v eurozóně i v celé Evropské unii pokles míry nezaměstnanosti. Podle Evropského statistického úřadu (Eurostat) se v eurozóně snížila na 9,9 procenta z lednových deseti procent a v EU poklesla na 9,5 proti 9,6 procenta. Eurostat zároveň revidoval lednové statistiky, podle kterých míra nezaměstnanosti činila v lednu ve skutečnosti o 0,1 procentního bodu vyšší, než uváděl původně.

Počet lidí bez práce klesl v únoru ve srovnání s předchozím měsícem v celé evropské sedmadvacítce o téměř 100 tisíc, z toho v zemích platících eurem o 77 tisíc lidí. V současnosti je v celé unii zhruba 23 milionů lidí bez práce.

Evropská nezaměstnanost se snižuje i v meziročním srovnání. V loňském únoru její míra činila deset procent v eurozóně a 9,6 procenta v celé unii. Meziročně klesl počet nezaměstnaných o 31 tisíc Evropanů.

I nadále se pak s největším počtem lidí bez práce potýká Španělsko, kde míra nezaměstnanosti dosahuje 20,5 procenta. Výrazně lepší situace není ani v Litvě (17,4 procenta) a Lotyšsku (17,3 procenta). Naopak nejmenší nezaměstnanost vykazují Nizozemsko (4,3 procenta), Lucembursko (4,5 procenta) a Rakousko (4,8 procenta).

Nezaměstnanost v EU a v eurozóně
Zdroj: ČT24/Eurostat