Irsku zase spadl rating, na čas možná naposled

Dublin – Mezinárodní ratingová agentura Standard & Poor's znovu snížila hlavní rating Irska o jeden stupeň na známku BBB plus. Mohou za to výsledky zátěžových zkoušek tamních bank, které ukázaly, že finanční sektor bude potřebovat dalších 24 miliard eur. Do budoucna už ale agentura má pro irské hodnocení stabilní výhled. Věří, že by se propad tamní ekonomiky trvající od roku 2008 už mohlo podařit zastavit.

S&P se obává plánu konsolidace, který chce slabému sektoru naordinovat irská vláda. Podle agentury to ale znamená zvýšené riziko pro držitele dluhopisů. Ekonomy ale zpráva potěšila. Agentura už totiž další snižování ratingu Irska v dohledné době neplánuje – zařadila hodnocení země do kategorie stabilní.

Frank Gill, analytik S&P

„Vzhledem k otevřenosti, flexibilitě a konkurenční schopnosti irské ekonomiky se domníváme, že má lepší předpoklady k růstu než ekonomiky Portugalska a Řecka.“

„Já bych to považoval za jasně pozitivní. Fakt, že nás přesunuly mezi stabilní, je podstatný a jazyk, který použily, je povzbuzující,“ míní ekonom Eoin Fahy. Podle agentury má Irská ekonomika předpoklady k tomu, aby se začala zvolna zotavovat. „Jsme toho názoru, že prudký propad nominálního hrubého domácího produktu Irska od roku 2008 už je u konce,“ uvedla S&P.

Na krytí účtů růst Irska možná stačit nebude

Jenže ne všichni jsou ohledně budoucnosti Irska tak optimističtí. Část investorů si myslí, že země nebude schopná růst tak rychle, aby se dokázala vypořádat s astronomickým účtem za sanaci bankovního sektoru. Problémy za určitých okolností připouští i irská centrální banka.

„Pokud si naše ekonomika povede dobře a pokud se vrátíme k růstu a plné zaměstnanosti, pak to budeme schopni snadno splatit,“ řekl v rozhovoru v irské televizi guvernér tamní centrální banky Patrick Honohan. „Pokud bude hospodářský růst slabý, tak to tak snadné nebude,“ připustil.

Vládní plán rekapitalizace bank předpokládá, že částka 24 miliard eur bude stačit na to, aby země učinila za svou bankovní krizí tlustou čáru, a potíže bank tudíž jednou provždy vyřešila. Krize irských bank zdevastovala tamní ekonomiku, zničila pověst země a nakonec Dublin dohnala k tomu, aby požádal o mezinárodní finanční pomoc.

Někteří komentátoři plán vlády označují za velký třesk, neboť znamená zásadní změnu v rozložení sil na tamním bankovním trhu. Úspěch plánu bude z části záviset na tom, v jakém rozsahu bude irské bankovní domy podporovat Evropská centrální banka.