ČOI zveřejnila tři nejpokutovanější restaurace

Praha – Podle České obchodní inspekce v loňském roce asi dvacítka restaurací, hospod a občerstvoven v Česku výrazně šidila zákazníky, proto jim komisaři udělili pokutu přesahující deset tisíc korun. Průměrná pokuta se přitom pohybovala kolem tří tisíc. O seznam největších hříšníků požádal inspektory server Aktuálně.cz.

V lednu poskytli inspektoři řidičům seznam pokutovaných benzínek. Nyní došlo i na strávníky, když si novináři řekli o seznam nejpokutovanějších podniků veřejného stravování. „Je to poprvé, kdy má veřejnost takovýto seznam k dispozici, protože ČOI vždycky zveřejňuje jenom obecné výsledky kontrol bez konkrétních jmen,“ říká redaktor Aktuálně.cz Petr Kučera.

Podniky nejčastěji nalévaly podmíry nebo nesprávně účtovaly

Reportáž Terezy Kručinské (zdroj: ČT24)

„Může to být jak nalití pod míru, tak nesprávné účtování. Případně se může jednat i o připočtení položek, které jste si neobjednali,“ vysvětlila mluvčí České obchodní inspekce Miloslava Fléglová.

Nejvyšší pokutu od České obchodní inspekce vloni dostal provozovatel restaurací V Lázních a Caupona v centru Prahy. Celkem za prohřešky ve svých dvou podnicích zaplatil 140 tisíc korun. „Vyházela jsem personál, kdo to udělal. Napsala jsem na kasu, dolejvejte pivo, noste ceníky. Nic víc udělat nemůžu,“ uvedla provozní restaurace Caupona Ilona Kukuczková.

Restauraci se dostalo i ostré kritiky turistů - z 11 hodnocení na portálu Tripadvisor.com není ani jedno dobré: „Měli jsme velmi špatnou zkušenost. Na menu nemají ceny, když jsme si řekli o ceník, donutili nás nejdřív si objednat pití.“ Přitom dvě oddělená menu - jedno s jídly a druhé s nápoji a cenami jídel - má restaurace pořád.

Mimo jiné do pokutovaných podniků se inspektoři chystají i letos. Rozsáhlejší kontroly než loni ale neplánují. Podle nich je restaurace nebo hospoda místo, kde se před porušováním zákona může zákazník ochránit sám.