Obchodníci si mnou ruce, v únoru se jim dařilo

Praha – Ani v únoru se Češi nebáli utrácet. Podle čerstvých dat Českého statistického úřadu se maloobchodní tržby ve druhém měsíci roku bez sezonního očištění meziročně zvedly o 6,5 procenta. Polepšili si hlavně prodejci motorových vozidel a nepotravinářského zboží.

Po očištění o sezónní vlivy se tržby v maloobchodě včetně prodeje a oprav motorových vozidel v únoru zvýšily reálně meziměsíčně o 0,8 procenta. Tržby bez očištění meziročně rostly o 6,5 procenta.

„Únorové výsledky hodnotíme velmi pozitivně. Zatímco na konci loňského roku se střídaly slabší a silnější měsíce, tak na začátku letošního roku už vidíme druhý silný výsledek v řadě za sebou,“ komentoval údaje ČSÚ hlavní ekonom J&T banky Petr Sklenář. „Jednoznačně dominantním faktorem byly stejně jako v lednu prodeje v motoristickém segmentu. Ale i ostatní složky v maloobchodních tržbách, především prodeje nepotravinářského zboží, vzrostly o více než čtyři procenta a ukazují na oživení spotřebitelské poptávky českých domácností,“ dodal ekonom.

Maloobchodní tržby v únoru (zdroj: ČT24)

Petr Dufek, analytik ČSOB:

„Spotřebitelé se sice do obchodů vrátili, ale rozhodně ne proto, aby nakupovali auta nebo aby hodně utráceli, spíše je nalákaly příznivější ceny například elektroniky, kde vidíme právě největší vzestupy spotřeby.“

Nejvíc rostly tržby z internetového prodeje a také obchodům s obuví a oblečením. Klesly ale tržby za prodej pohonných hmot. Třeba litr nejprodávanějšího naturalu 95 je přitom zhruba o dvě padesát dražší než před rokem.

Oživení poptávky mezi spotřebiteli by mělo podle Sklenáře pokračovat. Za celý letošní rok by měly maloobchodní tržby vzrůst asi o tři procenta.