PPF a KKCG žádají za peníze pro Sazku Hušákovu hlavu

Praha - Jedni z největších věřitelů loterijní společnosti Sazka, skupina PPF a KKCG Structured Finance, jsou připraveni poskytnout peníze na výplatu všech výher, včetně dlužných částek u provozovatelů loterijních a mobilních terminálů, okamžitě po odchodu Aleše Hušáka z vedení Sazky. Při setkání s ministrem školství Josefem Dobešem (VV) na to upozornil akcionář PPF Jiří Šmejc. PPF tvrdí, že současné vedení Sazky cílenými kroky vede společnost do faktické likvidace a snaží se tak poškodit práva věřitelů.

PPF a KKCG jsou připraveny k jednání o řešení krizové situace Sazky s jejími akcionáři, zejména s majoritním Českým svazem tělesné výchovy. Jedinou podmínkou pro takové jednání je podle Šmejce ustavení nového vedení ČSTV, které nebude ovládáno nynějším managementem Sazky. Z čela Sazky by měl navíc podle představ obou firem odejít generální ředitel Hušák. Právě toho před časem PPF obvinila z toho, že vytváří virtuální pohledávku za Sazkou s cílem ovlivnit insolvenční řízení. Hušák to ale popírá.

„Naše podmínka je naprosto logická - člověk, který přivedl Sazku do současných problémů, nemůže být v čele této společnosti v okamžiku, kdy jí budem poskytovat finanční prostředky na záchranu a zajišťování běžného provozu, a také chceme mít jistotu, že peníze opravdu budou vynaloženy na úhradu výher výhercům, zaplacení mobilním operátorům,“ vysvětlil mluvčí KKCG Dan Plovajko.

PPF a KKCG chtějí garantovat peníze pro sport

Dan Plovajko, mluvčí KKCG:

„Pokud majoritní akcionář ČSTV nebude chtít odchod pana Hušáka, tak samozřejmě naše nabídka není platná.“

Pokud by se PPF a KKCG podílely na záchraně Sazky, jsou připraveny při zachování současné legislativy a provozu Sazky garantovat vládě, například formou společného memoranda, jakou část příjmů Sazky budou odvádět ve prospěch českého sportu.

Dobeš při setkání připomněl, že stát v minulých letech poskytl Sazce exkluzivní postavení na českém loterijním trhu, neboť její zisky měly financovat český sport. Podle ministra Sazka ale tuto roli již několik let neplní, což pociťují zejména sportovní svazy a tělovýchovné jednoty. Vláda má proto podle Dobeše na rychlém vyřešení krize kolem Sazky zájem a bude podporovat takové řešení, které reálně zajistí českému sportu finanční prostředky na následující roky.

Dobeš se chce sejít i s dalšími zájemci o Sazku

Ministr dodal, že se sejde i s dalšími klíčovými hráči kolem Sazky, přijal již zástupce společnosti Penta Marka Dospivu. Tento týden se potká se zástupcem dalšího významného věřitele KKCG. Dobeš upozornil, že nechce zasahovat do obchodních sporů týkajících se Sazky. Rolí ministra je podle něj vyvinout maximální úsilí k zajištění přísunu financí do českého sportu.

Sazka je v úpadku od 29. března. Soud dosud nestanovil způsob řešení jejího úpadku. Zatím se předpokládá, že povolí reorganizaci. Společnost by tak nadále fungovala podle soudem schváleného plánu, na jehož vypracování se obvykle podílejí věřitelé, dlužník i insolvenční správce.

Vedení Sazky je trnem v oku její insolvenční správce. Dnes se už podruhé odvolalo proti jeho jmenování. Firma zpochybňuje Cupkovu nestrannost, protože v minulosti figuroval v konkurzním řízení na majetek podnikatele Václava Fischera. Poukázala na to, že Fischerovým věřitelem tehdy byla skupina KKCG, která je nyní věřitelem Sazky. Kromě toho prý nebyly splněny objektivní podmínky pro ustavení správce podle insolvenčního zákona.

Ministr školství Josef Dobeš hostem Otázek Václava Moravce.
Zdroj: ČT24