Češi oproti Evropanům dosáhnou jen na levnější hotely

Praha - Kupní síla českých turistů, co se týče cen ubytování, patří k nejnižším v Evropské unii. Český turista může z čistého měsíčního příjmu strávit v luxusním hotelu v Praze tři noci. Německý host si v Berlíně může dovolit jedenáct nocí, Rakušan ve Vídni osm a Maďar v Budapešti dvě. Vyplývá to z průzkumu, který mezi vybranými evropskými zeměmi uskutečnila analytická společnost Mag Consulting.

Kdyby průměrný český host utratil veškerý svůj zdaněný příjem (750 euro) za ubytování v hotelu, mohl by se ve tříhvězdičkovém hotelu v Praze ubytovat na 13 dní a ve čtyřhvězdičkovém shodně jako v pětihvězdičkovém tři. Lépe by na tom byl podle analytika Jaromíra Beránka, kdyby se rozhodl ubytovat v Brně. Zde by mohl v pětihvězdičkovém hotelu zůstat pět dní a ve čtyřhvězdičkovém o den více. V případě tříhvězdičkových hotelů v Brně se obvyklé pultové ceny rovnají pražským hotelům.

Dražší hotel si často neobjednají ani Slováci

Rozhovor s Jaromírem Beránkem (zdroj: ČT24)

V podobné situaci se ocitají i turisté ze Slovenska, kteří si se svými o trochu nižšími příjmy (636 euro) a zároveň nižšími pultovými cenami mohou zaplatit podobně dlouhé pobyty. Největší rozdíl mezi luxusním ubytováním v centru hlavního města a průměrnými čistými příjmy obyvatel šetření zaznamenalo v Maďarsku. Průměrně movitý maďarský turista ze svého příjmu (344 euro) nezaplatí ani tři noci v průměrně drahém pětihvězdičkovém hotelu.

Podle Jaromíra Beránka, analytika společnosti Mag Consulting, dochází k opačné situaci v Německu, kde průměrné příjmy obyvatelstva dosahují podstatně vyšších částek (1 944 euro) a kde je zároveň levnější luxusní ubytování. Německý host s průměrnými příjmy tak může v hlavním městě kromě výše zmíněných 11 dnů v pětihvězdičkovém hotelu strávit 28 dní ve čtyřhvězdičkovém a 31 v tříhvězdičkovém hotelu.

HI-RES
Zdroj: ČT24