Násilí v Saúdské Arábii může vyhnat barel ropy na 300 dolarů

Londýn - Světové trhy dnes zaznamenaly přechodné pokračování růstu cen ropy, než začaly mírně klesat. Barel Brentu se prodával asi za 121 dolarů, a dostal se tak na nejvyšší hodnotu od srpna 2008, kdy ceny sestupovaly z rekordního maxima. Bývalý ministr ropného průmyslu Saúdské Arábie navíc upozornil, že pokud by nynější nepokoje na Blízkém východě a v zemích severní Afriky zasáhly také Saúdskou Arábii, barel ropy může zdražit na 200 až 300 dolarů.

Barel ropy Brent se kolem desáté hodiny ranní prodával za zhruba 120,80 dolaru a proti předchozímu závěru v New Yorku byla jeho cena nižší jen o pár centů. Barel americké lehké ropy West Texas Intermediate (WTI) se držel nad 108 dolary a rovněž zůstává blízko maxima za dva a půl roku.

Za růstem cen stálo také zpoždění, které provází volby v Nigérii. Ta je v Africe klíčovým producentem ropy. Takzvaný spread, tedy rozdíl mezi cenou Brentu a WTI, se tak vyšplhal nad 12 dolarů. Před nedávnem byl sice i vyšší, v březnu se ale z rekordních asi 16 dolarů začal snižovat. Brent v minulosti přitom býval levnější než WTI.

Barel za 200 až 300 dolarů?

„Pokud se něco stane v Saúdské Arábii, půjde (cena ropy) na 200 až 300 dolarů,“ uvedl pro agenturu Reuters bývalý ministr ropného průmyslu Saúdské Arábie šajch Zakí Jamání. „V tuto chvíli to neočekávám, ale kdo čekal, co se stane v Tunisku?“ poznamenal.

Přitom právě Saúdská Arábie je naprosto klíčovým producentem ropy, z Organizace zemí vyvážejících ropu (OPEC) na ni připadá celá třetina objemu vývozu. Právě Saúdská Arábie nyní kryje výpadek zásobování z Libye, kde vývoz ropy spadl kvůli občanské válce prakticky na nulu.

Denně se v celém světě spotřebuje více než 88 milionů barelů ropy a Mezinárodní agentura pro energii (IEA) odhaduje, že poptávka se v letošním roce vyšplhá nad 89 milionů barelů. Saúdská Arábie v průměru těží více než devět milionů barelů ropy denně, celosvětovou poptávku tak uspokojuje z více než desetiny.

Libyjští povstalci se chystají vypravit první tanker

Libyjští rebelové se dnes chystají vypravit první ropný tanker od chvíle, kdy v zemi vypukla občanská válka. Povstalci se podle agentury Reuters potýkají s finančními problémy, které způsobila dva měsíce trvající občanská válka. Ekonomiku východní části Libye by proto měly stabilizovat příjmy z vývozu ropy a zemního plynu.

Tanker s kapacitou milionu barelů ropy zamířil v pondělí z egyptských vod do přístavů ovládaných rebely. Dnes by ho měli povstalci vypravit s první zásilkou ropy od vypuknutí nepokojů. Prodej suroviny, jehož zprostředkování nabízí Katar, není v rozporu se sankcemi OSN. Ty se vztahují pouze na libyjské státní společnosti spojené s Kaddáfího rodinou, ale ne na libyjskou ropu jako takovou.

Útok extremistů vyřadil na několik hodin z provozu jendu z největších rafinerií v Iráku.
Zdroj: ČTK/AP/Bassem Daham