O šéfovi pošty je údajně rozhodnuto, bude jím Maceška

Praha - Novým generálním ředitelem České pošty bude Jiří Maceška, dosavadní předseda její dozorčí rady. S odvoláním na dva nezávislé a dobře informované zdroje to uvedl server Lidovky.cz. Maceška je prý přijatelný pro všechny koaliční strany a jeho jmenování do čela pošty by mělo být oznámeno v nejbližších dnech. Pošta uvedla, že zprávu komentovat nemůže, nemá totiž zatím žádné oficiální informace. O tom, že by Maceška mohl stanou v čele pošty, se spekulovalo už dříve.

Druhým mužem pošty zodpovědným za klíčové oblasti pošty se s největší pravděpodobností podle serveru stane její současný pověřený ředitel Petr Zatloukal. Podle jednoho ze zdrojů se však o jeho obsazení stále ještě jedná. Do vedení pošty by se měl dostat také Miroslav Rut, který byl již při několika výběrech šéfa pošty zmiňován jako jeden z možných kandidátů. Rut v minulosti působil jako šéf české pobočky společnosti Cisco či firmy Foxconn.

Dosavadní ředitelku České pošty Marcelu Hrdou odvolal ministr vnitra Radek John ke konci února. Zdůvodnil to nekoncepčností při tvorbě strategie pro další roky, postupem při rušení pošt a podceněním přípravy na transformaci pošty ze státního podniku na akciovou společnost. Hrdá se nedlouho po svém odvolání stala šéfkou Slovenské pošty.

Podle serveru iHNed.cz se však rozpadlo již téměř celé vedení České pošty. Ke konci března totiž poštu na vlastní žádost opustil prozatímní ředitel Vladimír Měkota a rezignoval i náměstek pro správu majetku Filip Bouček. Ve vedení firmy tak podle serveru zůstali pouze provozní náměstek Petr Zatloukal, obchodní náměstek Martin Elkán a finanční náměstkyně Jana Vošická.