Český zahraniční obchod táhnou auta, brzdí suroviny

Praha – Zahraniční obchod skončil v únoru s přebytkem 13,7 miliardy korun. V porovnání se stejným obdobím loňského roku byl letošní výsledek o téměř miliardu horší. Podle předběžných údajů Českého statistického úřadu se meziročně v běžných cenách zvýšil vývoz o 18,4 procenta a dovoz o 20,5 procenta.

„Výsledky ovlivnila nízká srovnávací základna února 2010, kdy obrat zahraničního obchodu dosáhl druhé nejnižší měsíční hodnoty v roce 2010. Rychlejší růst dovozu oproti vývozu pokračoval již dvanáctý měsíc,“ komentovali výsledky statistici.

Přebytek zahraničního obchodu, tedy větší vývoz než dovoz, vykazuje Česká republika především v obchodě se zeměmi v rámci Evropské unie. Naopak prohlubující se schodek hlásí v obchodě s Čínou a Ruskem. V prvním případě se schodek v únoru prohloubil o 7,5 miliardy korun, ve druhém o 1,4 miliardy korun. Na prohlubování schodku mají vliv zejména suroviny, které musí Česko ve velkém dovážet a jejichž cena v poslední době roste.

Ekonom Petr Dufek k bilanci zahraničního obchodu:

„Je to pozitivní číslo, které ukazuje rostoucí poptávku po autech v České republice, nicméně stále vidíme negativní efekt z drahých surovin. S tím musíme počítat i pro příští měsíce.“