Portugalsko rezignovalo, bez unijní pomoci se neobejde

Lisabon – Portugalsko bude potřebovat finanční pomoc od Evropské unie. Bude tak třetí zemí eurozóny po Řecku a Irsku. Listu Jornal de Negocios to dnes řekl portugalský ministr financí Fernando Teixeira dos Santos. Dnes večer zprávu potvrdil úřadující portugalský premiér José Sócrates. „Vláda se dnes rozhodla požádat Evropskou komisi o finanční pomoc,“ prohlásil premiér v krátkém vystoupení pro média. Činitelé eurozóny a analytici odhadují, že země bude potřebovat záchranný balík v sumě 60 až 80 miliard eur (až 1,95 bilionu korun). Jen do června totiž musí Portugalci sehnat až 15 miliard eur, aby mohli refinancovat své splatné dluhy. Podle ekonomů tak ani země neměla jinou možnost, než se na unii obrátit. Přijetí pomoci ale komplikuje fakt, že o ni bude moci oficiálně požádat až nová portugalská vláda, která vzejde z červnových voleb. To by ale podle analytiků mohlo být už pozdě.

Portugalsko rezignovalo - pomoc bude potřebovat

Ministr financí Fernando Teixeira dos Santos:

„V této obtížné situaci, které se dalo vyhnout, mám za to, že je nutné uchýlit se k mechanismu financování dostupnému v evropském rámci.“

Portugalsko na hraně propasti (zdroj: ČT24)

Ministrova slova však dávají prostor pro spekulace. Není totiž jasné, zda mluví o celém několikaletém záchranném balíku v sumě desítek miliard eur, jaký už loni v dluhové krizi dostalo Řecko a poté Irsko, nebo jen o menším překlenovacím úvěru do předčasných voleb plánovaných na 5. června. Portugalská vláda, která minulý měsíc rezignovala a nyní funguje jako úřednický kabinet do voleb, trvala dosud na tom, že zahraniční pomoc země nepotřebuje.

Evropský komisař pro ekonomiku Olli Rehn označil předpokládaný krok Lisabonu k přijetí úvěru od EU za „odpovědný“. „Je to odpovědný krok k zajištění finanční stability eurozóny,“ řekl komisař pro čtvrteční vydání listu Financial Times Deutschland, který večer zveřejnil krátkou pasáž z celého rozhovoru.

Jenže do poloviny dubna musí Portugalsko splatit dluhopisy v hodnotě 4,2 miliardy eur. Dalších 4,9 miliardy eur bude muset sehnat do června. Včetně kuponových plateb a financování deficitu tak bude muset zaplatit 12 až 15 miliard eur. „Z čistě peněžní perspektivy bude duben v pořádku, ale jestli domácí poptávka zmizí, nebude mnoho prostoru pro manévrování,“ komentoval situaci Portugalska dluhový stratég Commerzbank David Schnautz.

Portugalsko zápasí s drahými půjčkami

Filipe Silva z portugalské banky Banco Carregosa:

„Stát se blíží k úrovni (úroků), u níž před časem tvrdil, že by byla neudržitelná dokonce u dluhopisů s desetiletou splatností.“

Portugalsku se zvolna propadá rating, včera mu ho o jeden stupeň srazila ratingová agentura Moody’s a hodnotí ho teď známkou Baa1. Podobné hodnocení má i pro některé rozvojové země. To se podepisuje i na výši úroků, které musí Portugalsko platit ze svých dluhů. Za desetiletý úvěr nyní investoři žádají výnos 8,76 procenta. Ještě v pondělí to bylo „jen“ 8,5 procenta.

Politická krize v Portugalsku tak způsobila podle úřednické vlády „nenapravitelné škody“. Země dnes sice získala na trhu potřebné úvěry za miliardu eur a zájem o ně byl velký, cenou jsou ale velmi vysoké úroky, které za poslední měsíc vzrostly téměř dvojnásobně. Úroky v podstatě činí financování státního dluhu dlouhodobě neudržitelným.

Portugalští bankéři navíc už o dluhopisy nestojí. „Banky jsou poškozené a nemůžou si dovolit půjčovat další peníze zemi, tedy ne za stejných podmínek,“ brání se výkonný ředitel Banco Espirito Santo Ricardo Espirito Santo. Místo nich musela vláda nabídnout investorům šestiměsíční pokladniční poukázky.

Portugalsku komplikují život předčasné volby

Situace Portugalska je jen těžko únosná a ekonomové se již před krokem v Lisabonu shodli, že by země měla o finanční pomoc zažádat. S toutéž radou včera přišla i agentura Moody’s. Jenže přijetí úvěru komplikují předčasné volby, které jsou v zadlužené zemi vypsány na červen.

Teprve nový premiér by měl oficiálně požádat o finanční pomoc. Do té doby by chtělo Portugalsko od EU čerpat překlenovací úvěr. Evropská komise ovšem představy Portugalců odmítá s tím, že není možné schválit poskytnutí překlenovacího úvěru, aniž by se EU a Portugalsko dohodly na přísných podmínkách finanční pomoci ze záchranného fondu eurozóny.

Na žádost o pomoc je asi pozdě

Rakouský deník Der Standard ale cituje hlavního ekonoma Commerzbank Christopha Weila, podle nějž je na podobné žádosti již příliš pozdě, protože jejich vyřízení trvá týdny. Portugalsku však peníze nejspíš dojdou podstatně dříve. Jedinou šancí tak zůstávají bilaterální úvěry od jednotlivých zemí eurozóny, tedy podobný způsob, jaký využilo Řecko.

Zatím ale není příliš jasné, kdo má v Portugalsku mandát o pomoc požádat. Zemi totiž vede vláda v demisi portugalského premiéra Josého Sócrata. Podle irského deníku Irish Times ovšem existuje legální způsob žádosti o pomoc. Učinit by tak mohl portugalský prezident Aníbal Cavaco Silva.