Toyota po zemětřesení rozjíždí výrobu ve všech továrnách

Tokio – Japonská automobilka Toyota, jejíž výroba byla zasažená nedávným devastujícím zemětřesením a následnou vlnou tsunami, pomalu nabírá dech. Konstrukce aut se od 18. dubna částečně rozjede ve všech jejích japonských továrnách. Největší světový výrobce vozů zastavil výrobu ve svých 18 montážních závodech po přírodní katastrofě, která zemi zasáhla 11. března. Automobilka tak musela učinit kvůli nedostatku součástek.

Výkon zatím poběží napůl

Zatím poběží výroba v závodech na poloviční výkon. Od 28. dubna však budou továrny opět uzavřené kvůli svátku, který potrvá do 9. května. O další výrobě po 10. květnu se firma rozhodne později. Důležitým kritériem bude dostupnost všech součástek potřebných pro výrobu. Kdy rozjede automobilka výrobu na plný výkon, zatím není jisté.

Prezident společnosti Akio Tojoda:

„Jsou tu problémy s dodávkami součástek. Každý den však děláme vše, co je v našich silách, abychom situaci zlepšili a mohli dodávat automobily zákazníkům.“

Zemětřesení, které Japonsko postihlo v březnu, zničilo továrny na výrobu součástek na severovýchodě Japonska a místní automobilky musely kvůli jejich nedostatku zastavit výrobu. Toyota zastavila veškerou výrobu aut 14. března. Od 28. března částečně obnovila výrobu tří hybridních modelů ve dvou závodech. Automobilka odhaduje, že během odstávky výroby od 14. března do 8. dubna přišla o 260 tisíc vozů.

Výrobu obnovují i další japonské automobilky

K běžné výrobě se bude od pondělí postupně vracet i další japonská automobilka Nissan Motor. Rival Honda Motor hodlá od pondělí obnovit částečnou produkci ve všech svých továrnách. Šéf Hondy Takanobu Ito dnes uvedl, že se chce vrátit na úroveň výroby z doby před zemětřesením během dvou až tří měsíců.

Honda
Zdroj: ČT24