Natural pořád za 34, zastávka u benzinky se prodraží

Praha – Cenám pohonných hmot u českých čerpacích stanic se zatím, zdá se, příliš klesat nechce a dál se drží poblíž rekordních maxim. Nejprodávanější benzin Natural 95 podle Českého statistického úřadu v uplynulém týdnu podražil o rovný haléř na průměrných 34,18 koruny za litr. Stejně tak se zvedly ceny nafty, litr stál v průměru 33,91 Kč.

Cena benzinu Special 91 se zvýšila o sedm haléřů na průměrných 33,29 koruny za litr. Nepatrně dražší byl i plyn LPG, jeho cena rostla rovněž o haléř na průměrných 17,38 Kč/l.

Ceny benzinu stále žene nahoru vysoká cena ropy na světových trzích, které zneklidňují nepokoje v arabském světě. „Před dvěma lety stála ropa 50 dolarů za barel, dnes je to u té americké ropy 110 dolarů za barel, u ropy Brent dokonce přes 120 dolarů,“ připomíná analytik společnosti Broker Consulting Jan Šimek.

V Česku navíc cenu ještě zvyšuje relativně vysoká spotřební daň na pohonné hmoty. „Spotřebitelé platí víc než polovinu ceny pohonných hmot na dani, skutečně ta zátěž je obrovská a není to jenom spotřební daň, ale i DPH. Třeba v Rakousku je cena pohonných hmot minimálně o korunu nižší,“ podotýká Jan Šimek.

Ceny pohonných hmot pravidelně sleduje také společnost CCS. Podle jejích údajů je nejdražší benzin v Jihomoravském kraji, kde se litr prodává v průměru za 35,11 koruny. Naopak mezi kraje s nejlevnějšími pohonnými hmotami patří Liberecký kraj. V Praze se Natural 95 prodává v průměru za téměř 35 korun za litr, naftu řidiči tankují za stejnou cenu jako v Jihomoravském regionu.