Sazka chce zastavit vysílání své loterie v ČT

Praha - Ministerstvo financí dokončilo kontrolu v loterijní společnosti Sazka. Už příští týden by mohlo rozhodnout, zda firmě pozastaví licenci. Mezitím se rozrůstá seznam firem, kterým Sazka dluží. Přihlášené pohledávky po splatnosti už o stovky milionů přesáhly částku, kterou je padající loterijní hvězda schopná vydělat za celý rok. Nově se mezi věřiteli Sazky ocitla i Česká televize. Z televizních obrazovek by tak mohla zmizet Sportka.

Více než tři týdny probíhala v Sazce kontrola ministerstva financí. Potvrdila obavy. „Nejsou vypláceny výhry, které jsou po lhůtě splatnosti. Buď se rozhodneme, že se pozastaví činnost Sazky, nebo budeme čekat na další lhůty a stanoviska,“ nastínil možnosti dalšího postupu ředitel Státního dozoru nad sázkovými hrami Karel Koryta.

Jan Tuna, mluvčí Sazky:

„Se všemi našimi obchodními partnery nyní jednáme o vyřešení situace. V ČT jednáme s obchodním ředitelem.“

Reportáž Zuzany Luňákové (zdroj: ČT24)

Sazka se přitom stále propadá do hlubší a hlubší krize. Nově nezaplatila ani za vysílání svého tradičního losování na obrazovkách České televize. Jde o několikamilionovou částku. „Společnost Sazka měla do 5. dubna tohoto roku zaplatit České televizi prosincovou pohledávku a zatím tak neučinila. Předali jsme to všechno právníkům,“ upozornil mluvčí České televize Ladislav Šticha.

Podle informací České televize chce Sazka televizní vysílání své loterie dokonce zastavit. To by ale musel schválit její insolvenční správce Josef Cupka. Ten potvrdil, že se k žádosti Sazky vyjádří v pondělí. Sazce už teď hromadně ubývají sázející, některé terminály zůstávají vypnuté a více než tři týdny s ní nespolupracují ani mobilní operátoři.

Věřitelé: Hušák Sazku likviduje

O osud Sazky se obávají i její věřitelé. Trnem v oku je jim zejména generální ředitel padající loterijní hvězdy Aleš Hušák. Ten podle některých firmu nenávratně poškozuje. „Pan Hušák tvrdí něco jiného akcionářům a něco jiného ve skutečnosti dělá. Tohle je další krok k likvidaci Sazky v režii pana Hušáka,“ reagoval na informace o tom, že Sazka uvažuje o pozastavení vysílání svých loterií, Dan Plovajko, mluvčí společnosti KKCG, která patří k největším věřitelům Sazky.

KKCG a PPF se chtějí podílet na záchraně Sazky. Obě firmy však podmínily svou pomoc pro Sazku tím, že Hušák odejde z jejího vedení. „Naše podmínka je naprosto logická – člověk, který přivedl Sazku do současných problémů, nemůže být v čele této společnosti v okamžiku, kdy jí budeme poskytovat finanční prostředky na záchranu a zajišťování běžného provozu,“ podotkl Plovajko.

Problémy Sazky nahrávají konkurenci. Třeba Fortuna tento týden oznámila, že urychlí spuštění své vlastní číselné loterie o tři měsíce. Přiživit se na špatné situaci kdysi silného konkurenta hodlá i Synot Tip. Novou číselnou loterii chce spustit v září.

Aleš Hušák
Zdroj: Jindřich Mynařík/ISIFA