Těžaři se kvůli limitům rozchází s Litvínovem

Litvínov – Severočeský Litvínov se zřejmě bude muset rozloučit s pravidelnými osmimilionovými příspěvky od těžební společnosti Czech Coal. Na vině jsou neshody ohledně dalšího možného prolomení limitů. Radnice totiž odmítá každé další povolení, které by těžbu posunulo k hranicím města. Za peníze těžařů si přitom Litvínov pořizoval mobilní policejní služebny, přístroje pro zdravotnictví nebo vybavení pro malé hokejisty.

Město v tomto směru proti těžařům ostře vystupuje a považuje jejich postoj za vydírání. Czech Coal však na svém postoji trvá. „Nejde o 'žádný trest'. My s Litvínovem chceme spolupracovat jako v minulosti, ale potřebujeme k tomu partnera,“ řekla mluvčí Liběna Novotná.

Na stranu těžařů se však staví také litvínovská opozice. Starosta i noví radní se prý nechovají jako seriózní partner. „Nemůžu se pasovat do role někoho, kdo se přiváže na bagr a řekne: vy už mě nezajímáte. Tak to prostě nefunguje,“ uvedla členka litvínovského zastupitelstva Květuše Hellmichová.

Reportáž Jana Stuchlíka (zdroj: ČT24)

Starosta Litvínova Milan Šťovíček už požádal těžaře, aby své rozhodnuti přehodnotili. „Nikdy jsem nedal najevo, že bych nechtěl jednat s vedením společnosti nebo s majiteli,“ dodává. Podle odpůrců rozšiřování těžby by navíc doly měly městu přispívat automaticky – prý nikoliv za ochotu vyjednávat o limitech, ale za potíže, které lidem způsobují již nyní.