Dubaj zažívá restart, do emirátu se vracejí turisté

Dubaj - Do Dubaje se opět vrací turisté a byznysmeni. Arabský emirát všechny investice vítá. Před několika lety se ocitl Dubaj na pokraji krachu. Jeho dluhy nakonec přesáhly sto miliard dolarů. Způsobily je hlavně megalomanské stavební projekty. Teď se ale ulice, restaurace i hotely začínají plnit zákazníky.

Emirát se v roce 2009 dostal do vážných finančních problémů a ocitl se na pokraji bankrotu, ze kterého mu pomohla půjčka od sousedního emirátu Abú Zabí. Důvodem byly problémy jeho konglomerátu Dubai World se splácením úvěrů. Konglomerát se nakonec dohodl s věřiteli na restrukturalizaci dluhu téměř 25 miliard dolarů (465 miliard korun).

Obsazenost hotelů v Dubaji ale v lednu letošního roku vzrostla o osm procent. „V Dubaji je celkem 65 tisíc hotelových pokojů. Téměř všechny jsou plné. V budoucnu bude emirát těžit především z nejistoty v ostatních arabských zemích,“ míní ubytovací poradce Guy Wilkinson. To se týká jak zahraničních turistů, tak i investorů.

Reportáž Jany Horké (zdroj: ČT24)

Dubaj je totiž jednou z mála zemí v regionu, o které se nepíše negativně. Pro investory je bezpečným územím v regionu.

Russell Matcham, šéf Klubu investorů:

„Od té doby, co začaly nepokoje v Egyptě, náš klub vzkvétá. V lednu k nám přišlo kolem patnácti nových členů, v březnu už to bylo čtyřicet.“

Dubaj opřel svoji prosperitu hlavně o stavebnictví, které tvoří zhruba polovinu hrubého domácího produktu. Stále důležitější je také cestovní ruch, námořní doprava, obchod a finanční služby.

Hotely
Zdroj: ČT24