Cestovky zdražují kvůli drahé ropě letecké zájezdy

Praha – Drahá ropa žene postupně nahoru i ceny českých zájezdů. Zatímco se na počátku roku kvůli krizi v Egyptě, Tunisku a dalších arabských zemích zvýšil palivový příplatek, který účtují letecké společnosti cestovním kancelářím, přibližně na 100 korun na osobu, což drtivá většina českých cestovních kanceláří dokázala absorbovat a nezdražila, v současnosti již letecké společnosti účtují cestovním kancelářím palivový příplatek přibližně 400 korun. Čísla vyplývají z dnešního průzkumu Asociace českých cestovních kanceláří a agentur (AČCKA) mezi českými cestovními kancelářemi. Jedná se především o důsledek libyjské krize. Také ceny pohonných hmot lámou v těchto dnech rekordy a v průměru se blíží 35 korunám za litr.

Jelikož částku ve výši několika stokorun již mnoho cestovních kanceláří není schopno absorbovat v ceně leteckého zájezdu, přistoupily ke zvýšení ceny leteckého zájezdu v průměru o 400 až 450 korun. Tímto způsobem nyní zdražuje přibližně polovina cestovních kanceláří na našem trhu, ostatní zatím zdražení zvažují nebo situaci bedlivě sledují.

V případě, že bude trend drahé ropy nadále pokračovat, budou nuceni na základě přeúčtování od leteckých společností přistoupit k vyšším cenám i další zprostředkovatelé dovolené.

Analytik společnosti Colosseum Petr Čermák o cenách ropy:

„Ropa zažila v posledních týdnech prudký růst a dostala se do fáze určité překoupenosti… Zatím jsme v korekční fázi, která může pokračovat, ale blíží se letní motoristická sezona a hurikánová sezona… Současně se neuklidnila situace v Libyi a hrozí nebezpečí přelití krize do dalších zemí, což jsou podpůrné faktory pro ceny ropy. Navíc dolar stále oslabuje a to posiluje komodity jako celek. Ve středně- až dlouhodobém horizontu vidím, že cena ropy by ještě mohla růst. Na druhou stranu můžeme být krátkodobě svědky korekce.“

Jen za uplynulý týden cena benzinu vzrostla tak, že ji od 35korunové hranice dělí jen 14 haléřů. Nafta se pak vyšplhala na průměrných 34,33 koruny. Nejlevnější benzin je v Libereckém kraji, naopak v Jihomoravském kraji nebo v Praze už lidé pod 35 korun nenatankují. „Ceny v následujících dnech by měly zamířit ještě vzhůru, až do konce týdne počítáme se zdražením,“ dodal Čermák.

Dovolená v Egyptě vyjde levněji i přes vyšší ceny ropy

Ovšem zdražení leteckých zájezdů kvůli drahé ropě nemusí nutně znamenat meziroční nárůst ceny zájezdů. Například do Egypta jsou nyní kvůli uplynulé politické krizi ke koupi zájezdy za rekordně nízkou cenu od osmi tisíc korun na osobu, jelikož se egyptští hoteliéři snaží znovu nastartovat zájem. Proto i po započtení palivového příplatku stále zájezd do Egypta nevychází v zásadě dráž než loni.

Každý rok absolvují Češi průměrně 4,5 milionu zahraničních dovolených, z toho je plná třetina letecky. Například v loňském roce prodaly cestovní kanceláře 2,25 milionu zájezdů. Z toho vyplývá, že Češi absolvují přibližně polovinu svých zahraničních dovolených přes cestovní kanceláře. I nadále je nejpopulárnější českou leteckou dovolenkovou destinací Řecko, následuje Egypt, Španělsko, Bulharsko, Turecko, Tunisko, létá se však také do jižní Itálie či do Chorvatska a Černé Hory.