Stavební spoření Čechy stále láká

Praha – Tuzemské stavební spořitelny poskytly v prvním čtvrtletí úvěry za necelých devět miliard korun. První část roku tak oproti loňsku přinesla pokles o více než třetinu. Zájem o nové smlouvy o stavebním spoření však trvá, a to včetně zvyšování cílových částek. Podle tajemníka Asociace českých stavebních spořitelen Jiřího Šedivého je protichůdný trend způsobený změnou strategií jednotlivých spořitelen.

Během prvních tří měsíců spořitelny uzavřely téměř 263 tisíc nových smluv. Nárůst smluv se však týká jen dvou spořitelen. Jde o Českomoravskou stavební spořitelnu, která vedle různých zvýhodnění ke smlouvám do konce března nabízela i zvýšení cílové částky až o 150 tisíc korun zdarma. Více smluv uzavřela rovněž Wüstenrot stavební spořitelna.

Úvěry od spořitelen se však propadají 

Šéfredaktor serveru Investujeme.cz Petr Zámečník:

„Stavební spořitelny se obávaly, že pokud by klienti skutečně odcházeli ze stavebních spořitelen, tak by neměly dostatek zdrojů na to, aby stávající klienty mohly úvěrovat a aby jim mohly ty úvěry poskytnout. Proto raději omezily úvěrovou aktivitu.“

V případě poskytnutých úvěrů zaznamenala za čtvrtletí meziroční růst pouze Modrá pyramida, a to o osm procent. Další stavební spořitelny vykázaly i více než poloviční propad zájmu. „Zásadním důvodem je určitě pokles státního příspěvku a stavební spořitelny se prostě nehrnou do úvěrových obchodů,“ tvrdí Šedivý. „Víme, že pro poskytnutí jednoho úvěru potřebujeme zhruba pět klientů, kteří spoří. Čili v tom systému vždycky musí být pětinásobně více klientů spořících než těch, kteří si berou úvěr,“ dodává Šedivý.

Podle novely zákona o stavebním spoření se bude státní podpora připsaná v letošním roce za loňský rok zdaňovat 50 procenty. V dalších letech příspěvek státu klesne z 15 na deset procent ročního vkladu střadatelů, nejvýše však 2 000 korun ročně. Vládní opatření však v současnosti projednává Ústavní soud. Přesto je podle Šedivého stavební spoření stále výhodný produkt. „Druhé čtvrtletí bude pro stavební spořitelny kritické, protože budou připisovat státní příspěvek a z výpisu se pak klienti dovědí, kolik jim skutečně stát připsal a kolik očekávali,“ dodává Zámečník.

Vláda plánuje další změny

Nejspíš však nejde o poslední změny ve stavebním spoření. Ministr financí Miroslav Kalousek nedávno uvedl, že připravuje novelu zákona o stavebním spoření, která umožní poskytovat tento produkt i dalším finančním institucím.

Kvůli změnám některé spořitelny rozšiřují pole své působnosti a začínají nabízet vedle stavebního spoření další produkty, jako pojištění, investice a kreditní karty. Například Modrá pyramida od dubna zařadila do své nabídky produkty skupiny Komerční banky, mezi které patří například osobní konto, zvýhodněný účet pro studenty, kreditní karty, spotřebitelská půjčka nebo investiční životní pojištění. Další finanční produkty vedle stavebního spoření již delší dobu nabízí i Českomoravská stavební spořitelna, která patří do skupiny ČSOB.