Řecko bude muset smazat asi polovinu dluhů

Berlín/Londýn - Podle expertů Evropské unie se Řecko nevyhne státnímu bankrotu, a pokud se má dostat z ekonomického marasmu, bude muset smazat 40 až 50 procent svých současných dluhů. Jejich vyjádření dnes zprostředkoval německý týdeník Die Zeit. Negativně ale vyhlídky Řecka hodnotí i mezinárodní ratingová agentura Standard & Poor's, podle které by mohlo být na odpis možná až 70 procent řeckých dluhů.

Podle Die Zeit, který se odvolává na zdroje v EU, však zatím nepadlo žádné rozhodnutí v tom smyslu, zda má Řecko vyhlásit státní bankrot, ale několik možností už se prý zvažuje. Je mezi nimi i méně radikální řešení, které by zahrnovalo prodloužení splatnosti splatných závazků.

Současně šéf oddělení státních ratingů v agentuře Standard & Poor's Moritz Krämer v rozhovoru s listem uvedl, že Řecko bude možná muset smazat 50 až 70 procent dluhů a prodloužení splatnosti dluhopisů zemi nepřinese takovou úlevu, jakou potřebuje. „My si myslíme, že (restrukturalizace) má význam pouze tehdy, pokud dluh snížíte na udržitelnou úroveň,“ řekl Krämer.

V takové situaci podle Krämera přijmout zásadní dopady takového kroku z hlediska přístupu na trh a finančních nákladů nedává velký smysl. Pokud by se celkové zadlužení snížilo z asi 160 na zhruba 130 procent hrubého domácího produktu, pak by se tím pro Řecko asi mnoho nezměnilo.

Řecko představí svůj plán v pátek

V pátek hodlá řecká vláda představit nový fiskální a privatizační plán ve snaze přesvědčit investory, že je Řecko schopno plnit podmínky, na nichž se dohodlo s EU a Mezinárodním měnovým fondem. Od nich v květnu loňského roku Atény přijaly záchranný úvěr v objemu 110 miliard eur (asi 2,7 bilionu Kč). Vláda se chce také vyhnout situaci, kdy by investory musela žádat, aby přistoupili na určité změny. Ty by mohly zahrnovat třeba nižší splátku dluhu nebo její odklad.

Ministr financí Jorgos Papakonstantinu dnes ujistil, že vláda nemá v úmyslu restrukturalizovat dluh. Takovým krokem by si podle něj na dlouhou dobu zavřela dveře na finanční trhy, což by ekonomiku Řecka patrně poškodilo ještě víc.

Němci poprvé připustili možnost restrukturalizace řeckého dluhu

Ovšem Německo dnes vůbec poprvé přiznalo, že Řecko možná bude muset přistoupit k restrukturalizaci dluhu. Ministr financí Wolfgang Schäuble ale podotkl, že nejprve je třeba vyčkat na analýzu, kterou bude mít v červnu hotovou Evropská centrální banka (ECB) a Evropská komise. Pokud se tak Řecko rozhodne dobrovolně, bude to muset být ještě do roku 2013.

„V červnu dostaneme zprávu o dosavadním postupu Řecka. Očekávám podrobnou analýzu udržitelnosti řeckého dluhu, která bude vypracována po konzultaci s (Evropskou) komisí a ECB. Pokud tato zpráva dojde k závěru, že panují pochybnosti, zda je dluh Řecka zvládnutelný, bude se s tím muset něco udělat,“ vysvětlil Schäuble pro německý list Die Welt.

  • Standard & Poor´s autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/7/699/69828.jpg
  • Akciové trhy autor: Tomasz Gzell, zdroj: ISIFA/EPA http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/24/2361/236048.jpg