Česko podruhé slaví Den rovnosti příjmů mužů a žen

Praha - Dnes proběhne druhý ročník tzv. Dne rovnosti příjmů mužů a žen (Equal Pay Day). Cílem akce je upozornit na skutečnost, že i ve třetím tisíciletí přetrvávají významné rozdíly mezi finančním ohodnocením práce mužů a žen, a to i v nejvyspělejších zemích světa, včetně všech evropských zemí. V České republice ženy vydělávají v průměru o 26 procent méně než muži.

Ženy pracují v průměru o 3,5 měsíce déle než muži, aby se vyrovnaly jejich ročnímu platu. Proto vychází tento den na 14. dubna 2011. Podle Pavly Špondrové, ředitelky sekretariátu Rady vlády pro rovné příležitosti žen a mužů, je rozdíl v odměňování tvořen několika příčinami, které spolu souvisí, ale nedají se všechny zároveň řešit jednotlivými jednoduchými opatřeními.

Ženy jsou navíc mnohdy zaměstnány v oborech, které jsou obecně ohodnocovány nižšími platy. Mezi ně patří například zdravotnictví nebo školství. Zároveň se však dámy dostávají na vyšší pracovní pozice hůře než páni.

Komentář Pavly Špondrové (zdroj: ČT24)

Ovšem rozdílné honoráře se netýkají jen Česka. Na nižší platové ohodnocení si ženy stěžují v celé Evropské unii. Ze statistik jsou na tom v porovnání s muži nejhůř Rakušanky a pak Češky - naopak lépe jsou na tom Polky a Slovinky.

Zdravotní sestra
Zdroj: Pavel Wellner/isifa/LN